Nytt samarbete öppnar upp för mer integration i inredningsbranschen

Det började med en idé om att utveckla ett center för kvinnor i Rinkeby som skulle fokusera på företagande. Tre år senare driver 15 utlandsfödda kvinnor en cateringverksamhet som letat sig från köket i Rinkeby hela vägen till riksdagen. Under Stockholm Design Week genomförde ”Yalla-kvinnorna” sitt största uppdrag hittills när de serverade 150 personer hos nya samarbetspartnern Input interiör.

Kvinnokooperativet Yalla Rinkeby har sedan starten fokuserat på att ge utlandsfödda kvinnor långt från arbetsmarknaden en möjlighet att lära sig svenska, arbetsträna och försörja sig själva – samtidigt som de lagar mat från världens alla hörn. Genom sin cateringverksamhet serverar de allt från piroger till baba ghanouj på konferenser, events och till och med i själva riksdagshuset. Projektet har öppnat många dörrar för de deltagande kvinnorna; några har fått anställning efter flera år som arbetslösa.

– Det är helt fantastiskt vad kvinnorna växer tack vare projektet. Genom språk- och arbetsträning vågar de ta mer plats och inse att deras kompetenser är värda att ta tillvara på. Efter flera år i arbetslöshet har en kvinna fått jobb inom textildesign och en annan har fått erbjudande om kaféjobb. Två andra har fått starta eget-bidrag för att tillsammans driva en food truck, och en kvinna har börjat sälja sin egen chilisås. Alla deltagare får också ett diplom som kan vara till hjälp vid arbetssökande och vi ställer självklart upp som referenser, berättar Jenny Jonsson, representant för fastighetsbolaget Byggvesta, en av initiativtagarna bakom projektet.

Öppnar café med kvinnor i fokus

Och Yalla Rinkeby ser fortsatt ljust på framtiden. Under 2018 är förhoppningen att öppna ett café där kvinnorna kan driva verksamheten vidare.

– Vårt mål är att ha fem personer anställda på heltid när vi öppnat caféet. Det blir ett viktigt bidrag till utvecklingen av Rinkeby som stadsdel, som låter kvinnor ta plats och synas mer, samtidigt som det också visar att bra saker händer här, säger Jenny Jonsson.

 

Yalla Rinkeby

 

Ett givande samarbete

Caféet, som kommer att heta Grow, är ritat av arkitektkontoret Koncept Stockholm som bjöd in Input interiör att medverka i projektet. Inredningsföretaget kommer att sponsra caféet med delar av inredningen samtidigt som man också går in som samarbetspartner.

– Vi blev imponerade av den entreprenöranda och det driv som kvinnorna visar, en egenskap som vi värdesätter högt. För oss var det självklart att engagera oss och bjuda in dem till vårt kontaktnät av producenter, leverantörer, kunder och arkitekter, säger Mille Milehem, COO på Input interiör.

Det var därför ett givet val vilka Input interiör anlitade som cateringfirma när en intern utbildning med 150 anställda genomfördes under Stockholm Design Week.

– Vi hoppas att det här eventet kan bidra till att sprida ringar på vattnet och öppna upp för fler samarbeten, eftersom vår målsättning är att stödja Yalla Rinkeby till att stå på egna ben, säger Mille Milehem.

Yalla Rinkeby är glada över sitt största uppdrag hittills, och hoppas på att det kan bli startskottet för många fler.

– Vi är jätteglada över samarbetet med Input interiör. Vi hoppas och tror att med hjälp av deras nätverk kan vi och våra fantastiska kvinnor växa som en hållbar ideell verksamhet med inverkan på samhället i stort, avslutar Jenny Jonsson.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret