Nya Gällivare tar form

Nyligen invigdes Kunskapshuset i Gällivare, en del av kommunens satsning för att skapa en arktisk småstad i världsklass. Byggnaden hämtar inspiration från den norrländska naturen, kulturen och den för trakten viktiga gruvnäringen.

Naturens krafter imponerar. Precis som människans beslutsamhet. I en unik samhällsomdaning förenas de båda när delar av Malmberget flyttas drygt fem kilometer söderut till Gällivare till följd av gruvans utveckling. Som ett steg i processen invigdes nyligen Kunskapshuset, hela kommunens gymnasium och lärcentra för vuxna. En viktig del av den vision om en arktisk småstad i världsklass som kommunen fastslagit.

– Det är ett historiskt viktigt projekt för hela Gällivare kommun som vi på Input interiör såklart är stolta över att ha varit en del av. Vi har projektlett leverans, montering och logistik för majoriteten av inredningen till Kunskapshuset. Utöver det har vi fungerat som ett stöd till arkitekt och kund inom frågor kring produkter, säger Håkan Lagerlöf, platschef på Input interiör i Luleå.

En byggnad som smälter in och bryter av

Kunskapshuset är ritat av Liljewall och den asymmetriska formen för tankarna till ett inverterat dagbrott med serpentinvägar, något som också påminner om gruvnäringens betydelse för platsen. För att den stora byggnaden ska harmonisera med sin omgivning har stor vikt lagts vid utformningen av fasaduttryck och byggnadens olika volymer och nivåskillnader.

– Det är en stor byggnad som sticker ut, men på samma gång smälter in i sin omgivning. De röda vertikala träpelarna av växlande form, fungerar dels som solavskärmning och dels för att skapa en differentierad rörelse och upplevelse längst hela byggnaden. Den trappade formen som smalnar av mot toppen tar också ner byggnadsvolymen och anpassar huset till platsen, säger Jonas Hermansson, arkitekt på Liljewall.

Färgsättningen speglar platsens själ och kärna

Den tongivande röda färgen som går igen i såväl exteriör som interiör har inspirerats av kulörsättningen i de omkringliggande myrarna. På så sätt plockas platsens själ och kärna upp i projektet. Den röda färgen tar plats men fungerar samtidigt bra ihop med omgivningen. Invändigt tillåts den stå i centrum när lugna gråa toner, även de inspirerade av myrens kulörer, breder ut sig på golv och väggar. Likväl som naturen har haft en tydlig del i utformningen av byggnaden har delar av den samiska kulturen haft stor påverkan. Mönster, material, förhållningssätt och hantverkstradition har varit en betydande inspirationskälla till flera delar i husets och möblernas utformning.

– Flera av produkterna i projektet har specialbeställts för att plocka upp den rätta röda nyansen. Som elevbordens underreden och Grand Prix stolarna från Fritz Hansen som monterats i en hörsal, förklarar Håkan Lagerlöf.

Nytt, gammalt och smarta kontraster

När den gamla gymnasieskolan inventerades stod det klart att stora delar av interiören kunde återanvändas i Kunskapshuset. En miljö- och kostnadsbesparing i tiden.

– Stora delar av den äldre inredningen var i gott skick och kunde fylla ett syfte i Kunskapshuset. Det handlade främst om möbler till de mer privata utrymmena som lärosalar och kontorsplatser. Till de publika delarna har vi beställt en del nytt och specialdesignat flera produkter och fast inredning som till exempel sittbänkar, utställningsskåp, armaturer och presidemöbler för kommunfullmäktige, berättar Jonas Hermansson.

Vid val av material och inredning har det varit viktigt att skapa en fungerande och inspirerande miljö att arbeta i, för såväl elever som personal. Inredningen har dessutom arbetats fram för att förstärka och lyft de kvaliteter som finns i huset.

– I matsalen till exempel finns stora ytor, mycket rymd, kraftiga träpelare från fasaden som också återkommer i undertaket. Stora gester som kontrasterat till delar av den övriga inredningen. Som de tunna, skira rislamporna, förklarar Jonas Hermansson.

Fler stora projekt på gång

Kunskapshuset är en viktig del av den samhällsomvandling som nu fortsätter med flera projekt, såväl offentliga som privata. En spännande satsning som sticker ut är Gällivares nya Multiaktivitetshus. En arena för bland annat idrott, simhall med äventyrsbad, bio, bibliotek och musik som planeras stå klart 2024.

 

Kunskapshuset i Gällivare Auditorium

 

Kunskapshuset red walls

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret