Årets trender på södra Sveriges största inredningsmässa

Mörka träslag, starka färger och hållbara lösningar. Det är några av de mest utmärkande trenderna på Vårmässan i Malmö. Södra Sveriges största mässa lockar arkitekter och inköpare från både näringsliv och offentlig sektor för att se det senaste inom möbler och inredning.

Både nordiska och internationella varumärken finns representerade när Input interiör för 19:e året i rad arrangerar Vårmässan i Malmö. I år medverkar över 68 utställare som alla visar spännande nyheter för offentlig miljö. Flera av dem ställde ut under Stockholm Furniture & Light Fair och nu får Malmö chansen att se det bästa urvalet från mässan.

Naturmaterial som kork, läder, sisal och trä är det som syns mest bland utställarna på mässan. Träslagen är mörka, och gärna i rökta och betsade toner. Trenden tar sig uttryck i bland annat Massproductions stol Icha och fåtölj Rose, helt skulpterad i trä. Båda produkterna är formgivna av Chris Martin, som belönades med utmärkelsen Årets Stol på ELLE Decorations Swedish Awards. På årets färgpalett syns starka färger tillsammans med dova, varma toner av smutsrosa och aprikos. Tidigare års gråa kulörer får nu ge vika för olika nyanser av beige och brunt.

Funktionell design

Digitaliseringen har förändrat många organisationers arbetssätt och flera av utställarna presenterar smarta och flexibla lösningar. Lammhults lanserar Add Cable Table, en utveckling på bordet Add. Precis som namnet antyder har sidobordet utökats med en kabellösning, med både eluttag och USB-port.

– Vi ser en ökning av produkter framtagna för att passa in i dagens flexibla och digitala miljöer. Många ställer krav på funktionell design och det är alltid spännande att se hur möbeltillverkarna tar sig an utmaningen. Jag tänker till exempel på Offecct som presenterar en ottoman med integrerade bord där du kan sitta och arbeta på din laptop och samtidigt ladda telefonen. I takt med att de aktivitetsbaserade miljöerna ökar så ser vi också fler ljudabsorbenter som förutom att ge en behagligare akustik också kan bli en inredningsdetalj, säger Niclas Mattsson, platschef på Input interiörs kontor i Malmö.

Återbruk på flera sätt

Många möbelproducenter gör sin tolkning på olika former av återbruk – antingen genom att återanvända spillmaterial till nya produkter, eller i form av att erbjuda reparationstjänster som ger gamla möbler nytt liv. Ett exempel på det senare är Swedese, som låter certifierade möbeltapetserare renovera slitna Laminofåtöljer.

Ett prov på hållbar design är Offeccts stol Jin som utsågs till Bästa produkt under Stockholm Furniture & Light Fair. Stolen är tillverkad i 100% biologiskt linfiber, som ofta används till tyg eller papper. Linfibrernas tunna lager resulterar i en stol med ett hårt skal runt en kärna av luft, vilket gör stolen oerhört lätt.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret