Arvika kommun klickar hem återbrukad inredning

Miljösmart och kostnadseffektivt utan att tumma på trivsel och kvalitet. När Arvika kommun genomförde sitt första större inköp av återbrukade möbler blev resultatet över förväntan och nästa projekt är redan inplanerat. – Vi är en miljökommun, så visst ska vi titta på återbruk i första hand, säger Kristin Norrgård, projektledare och stabschef i Arvika kommun.

När Styckåsens nya hemtjänstlokal i kvarteret Turbinen skulle inredas, var det återbruk som gällde. Lokalen är den första i kommunens regi som utrustas med återbrukade möbler.

– Vi har inrett en helt ny hemtjänstlokal, alltså den plats där administrationen sitter och där medarbetarna dokumenterar sina arbetsdagar och byter om. Här finns kontor, konferens- och mötesrum och rum för återhämtning, förklarar Kristin Norrgård, och fortsätter:

– Merparten av möblerna är beställda via en begagnatsajt. Det handlar om skrivbord, arbetsstolar, belysning, förvaringsmöbler, fåtöljer och dokumentationsplatser. Arvika kommuns mål är att vara en hållbar kommun med miljö- och klimatfrågorna i fokus så det känns helt rätt att handla återbruk. Det har dessutom inneburit en stor kostnadsbesparing. En del möbler har vi kunnat köpa till halva priset jämför med vad de hade kostat som nya.

Ett ökat fokus på den klimatkris vi befinner oss i har fått såväl privatpersoner som offentliga verksamheter att handla allt mer återbruk. För kommuner och regioner regleras inköpen genom upphandlingar, där Input interiör är en av Arvika kommuns avtalspartners.

– De senaste fem åren har vi sett ett ökat intresse, framförallt bland statliga och kommunala kunder, för att handla återbruk. Därför utvecklade vi Greenified, en cirkulär e-handel där kommunen via avtal kan handla begagnade möbler under ordnade och trygga former. Det är helt enkelt möbler som funnits i någon annan verksamhet tidigare, förklarar Peter Ågren, platschef på Input interiör i Karlstad, som levererat möblerna till Styckåsens hemtjänstlokal.

Han är också noggrann med att poängtera att återbruk inte alls behöver innebära ”lappat och lagat” eller ”gammalt och slitet”.

– Nej, det är ett föråldrat synsätt. I Styckåsens lokaler kan du inte se att produkterna är begagnade. Allt är enhetligt, snyggt och produkterna håller en hög standard. Estetiken är inget du behöver kompromissa med idag om du väljer återbruk.

Kristin Norrgård instämmer. – Lokalerna blev jättefina och när vi kunde hålla nere priserna fick vi också möjlighet att testa produkter som vi annars inte hade haft råd med. Som en pod, en avskärmad ståarbetsplats med ljudabsorbenter som passar i en öppen planlösning. Den har blivit många av medarbetarnas favoritplats, säger hon och avslutar.

– Nästa återbruksprojekt är redan påbörjat. Återigen handlar det om en grupplokal inom hemtjänsten där vi ska försöka handla återbrukad inredning i så stor utsträckning som möjligt.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret