Örebro universitetet satsar cirkulärt

Under hösten har 137 lokalt producerade, och över 20 år gamla, konferensstolar fått nytt liv genom ett klimatsmart pilotprojekt på Örebro universitet. Satsningen har sparat sex ton koldioxidutsläpp och nu vill universitetet inspirera andra att göra hållbara val.

År 2002 flyttade ett hundratal stolar från möbelproducenten Klaessons möbler i Fjugesta in i Teknikhusets hörsal på Örebro universitet. När det under hösten var dags för en uppdatering av de slitna stolarna togs ett beslut med hänsyn till klimatet.
– Vi försöker tänka återanvändning så mycket som möjligt. När vi såg en chans att renovera våra stolar fanns det ingen anledning att leta efter nya. Stolarna har funnits här i 20 år, sedan huset byggdes, och vi siktar på att de ska stå här i 20 år till. En era får leva vidare, och det är lite extra kul, berättar Ann Thübeck, inredare på lokalutvecklingsenheten på Örebro universitet.

Klimatsmart trend

Möbelrenovering blir allt vanligare inom både offentlig och privat sektor och i dag finns det goda förutsättningar att göra ekonomiskt och miljömässigt smarta uppdateringar av befintlig inredning.

– Vi har renoverat möbler tidigare men det är första gången som vi använder oss av det statliga ramavtalet – cirkulära möbelflöden – för att sätta igång processen. Sedan har Input interiör och Mitab skött själva renoveringen. Allt har varit väldigt smidigt, och i framtiden kommer vi att genomföra liknande projekt, fortsätter Ann Thübeck.

– Att producera stolarna på nytt hade inneburit ett koldioxidutsläpp på över sex ton. Det motsvarar nästan en resa runt jorden med en vanlig personbil. Genom att istället renovera dem är vi inte i närheten av den siffran. Det finns enorma fördelar för klimatet med att återanvända möbler och det måste vi bli bättre på att utnyttja, säger Joakim Berzelius, regionchef på Input interiör som har ansvarat för möbelrenoveringen.

 

 

Vill inspirera andra

Nu hoppas Örebro universitet att pilotprojektet kan få fler lokala aktörer att våga göra hållbara val i framtiden.

– Vi går in i en tid där vi kan arbeta mer effektivt med klimatsmarta lösningar. Vi måste släppa tanken om att begagnat är lika med slitet. Med renovering blir möblerna som nya. Det är värt att testa och om det är någon som tvekar så är de välkomna till oss på universitet för att se hur bra det faktiskt blir, säger Ann Thübeck.

– Det går både att återskapa originalutförandet eller byta stil genom att ändra färg, beslag och textilier vid renovering. I det här fallet valde Örebro universitet en liknande design för att behålla hörsalens befintliga uttryck. Det finns en större flexibilitet med rekonditionering av inredning än vad många tror, avslutar Joakim Berzelius.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret