Input interiör och Trygg-Hansa i stor återbrukssatsning

På flera nybyggnationer i Malmö står återbrukad inredning i fokus. Till E.ON:s nordiska huvudkontor blev återbruk utgångspunkt för hela inredningskonceptet, och när Malmö Nya Domstol stod klar möblerades den med 2 500 begagnade produkter. Nu har Trygg-Hansa tagit emot den avslutande leveransen av nyrenoverade möbler till sitt kontor i Hyllie.

Tiotals ton koldioxidutsläpp. Enligt uppskattningsvärden är det så mycket miljöbesparingar som Trygg-Hansa har gjort genom att återbruka stora delar av sin inredning i stället för att köpa nytt. Flytten till stadsdelen Hyllie i Malmö är en samlokalisering av fyra kontor med 1 200 medarbetare.

Allt från bordsstativ och konferensstolar till akustikskärmar och förvaringar har återbrukats. Stora delar av inredningen har också rekonditionerats, lackats och klätts om.

Att välja återbruk före nyproducerad inredning har med ansvar att göra, och fördelarna som det medför väger tungt menar Trygg-Hansa.

– Trygg-Hansa är ett företag som ska ligga i framkant och för oss är det viktigt att göra medvetna och hållbara val. Det handlar om att ta ansvar och det har varit en prioriterad fråga för oss i planeringen och inredningen av vårt nya kontor. Med facit i hand är vi väldigt nöjda och projektet har fått väldigt positiv feedback från medarbetarna, säger Helena Åkerman, Facility Manager på Trygg-Hansa.

– Det går att göra väldigt mycket för att fräscha upp sina befintliga möbler. I det här projektet så passade vi på att byta färger för att alla produkter skulle passa in i det nya inredningskonceptet, berättar Olle Källström från Input interiör som varit helhetsleverantör av inredning och tillhörande tjänster.

Alla möbler har tagits hand om för att minimera koldioxidutsläppen och delar av inredningen som inte användes på det nya kontoret har återanvänts på Trygg-Hansas kontor i Stockholm och Umeå. Över 300 av produkterna har också matchats med nya ägare genom Greenified och fått ett nytt liv på andra platser i Norden.

– Greenified har varit en stor tillgång i projektet och möjliggjort nya cirkulära möbelflöden. Det är ett smart och användbart verktyg i både små och stora projekt, fortsätter Olle Källström.

Att Trygg-Hansa, E.ON och Malmö Nya Domstol väljer att återbruka inredning i stor skala är en följd av möjligheten till att göra just det, tror Input interiör. Inredningsföretaget har sett en stor attitydförändring de senaste åren och lyfter fram Region Skåne som en viktig aktör.

– Region Skåne var tidiga med att höja hållbarhetskraven i upphandlingar och satte regionen i framkant. Både med fossilfria leveranser och mer hållbara produkter. Nu stramas kraven åt i hela landet och vi ser hela tiden ett ökat intresse för återbrukade och rekonditionerade möbler, avslutar Olle Källström.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret