Nygammal mässa tillbaka i centrala Malmö

Hållbarhetsfrågan dominerar tillsammans med trä, jordnära toner och mättade kulörer.

Nu byter Vårmässan, södra Sveriges största inredningsmässa, namn till Input Pop-up och återvänder till Slagthuset i centrala Malmö, platsen där Vårmässan en gång startade för 20 år sedan. Med nytt namn, i nygamla lokaler bjuds arkitekter och inköpare från både privat och offentlig verksamhet in för att upptäcka de senaste inom möbler och inredning för offentlig miljö.

Både nordiska och internationella varumärken finns representerade bland de 70 utställarna. Flera av dem ställde ut under Stockholm Furniture & Light Fair och nu får Malmö chansen att se det bästa urvalet från mässan.

Så vad är det vi får se? Jessica Hammar, projektledare på Input interiör i Malmö, har arbetat med Vårmässan, och nu Input Pop-up, i över 10 år. Hennes spaning kring hållbarhet vill hon inte beskriva som en trend utan snarare som ett ansvarstagande från flera led:

– Det är tydligt att både privat och offentlig verksamhet efterfrågar fler hållbara lösningar inom inredningsbranschen. Återvinningskrav i upphandlingar är allt vanligare. Ett annat exempel rör transporter. Här har vi bestämt oss för att alla våra leveranser till Region Skåne ska ske med lastbilar som kör på 100 procent fosilfritt HVO-bränsle. Det är en sund utveckling när aktörer triggar varandra till bättre val.

Flera av utställarna visar upp produkter med tydlig hållbarhetsprägel.

– Kvalitet står i fokus, och då handlar det inte bara om att produkterna ska hålla fysiskt över tid utan även estetiskt. Kanske är det just därför vi ser mycket klassiska material som trä och läder, och även naturnära toner i beige och brunt som känns tidlösa, säger Jessica Hammar.

Hos Blå Station, från Åhus, hittar vi ljudabsorbenterna Arc, Gaia och Ginkgo som normalt tillverkas i 100 procent återvunnen PET-plast. Till våren lanseras dem i ett nytt material som blandats ut med 30 procent hampa för en annan karaktär och ett nytt uttryck i filtmaterialet, dessutom minskas användningen av den återvunna plasten.

Abstracta visar upp Pillar, den nya ljudabsorbenten som tillverkas av textilspill från den egna produktionen. Ljudabsorbenten Sahara är också tillverkad av spillmaterial från vinkorkar som stansas ut vid produktionen i Portugal. Samma sak ser vi hos Kasthall som använder överblivet garn från den egna produktionen till att ta fram den nya tufftade mattan Flourish. Produktionsspill minimeras och blir till unika mattor i slumpmässiga färgkombinationer.

En annan producent som satsat på att återanvända spillmaterial och ta tillvara på våra naturresurser är Stolab som 2019 återanvände över 16 000 delar i sin produktion. Av träspillet från produktionen av den klassiska pinnstolen Lilla Åland tillverkas såväl sitsen till Lilla Åland barnstol och pallen Lilla Snåland.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret