Värdigt, varmt och välkomnande

Evelina Höglund, säljare och projektledare på Input interiör, delar med sig av sina tankar och erfarenheter om hur en vård- och omsorgsmiljö bäst ska utformas.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man inreder en vårdmiljö?

– Att undvika en institutionell känsla. En vårdmiljö ska stimulera det friska och inredas med värme och omsorg. Den ska inge hopp och fungera för såväl vårdtagare, som anhöriga och personal. Det är också viktigt att poängtera att vård och omsorg inte är åldersrelaterat, vårdtagare och anhöriga finns i alla åldrar.

Men går det alltid att kombinera funktion och estetik?

– I de hårdast kravställda miljöerna kan det av hygien- och funktionsskäl vara svårt att arbeta med mjuka material och textilier, vilka oftast förknippas med värme och omsorg. Här blir istället detaljer som färgsättning oerhört viktigt. Genomtänkta färgval gör stor skillnad i en miljö. På bordsskivor kan vi till exempel sätta färg på laminat eller kantlister och stativ kan lackeras för en trevligare känsla. Från NCS- till RAL-kulörer – här har vi oändliga valmöjligheter.

Finns det några detaljer i vårdmiljöer, som många glömmer, men som gör stor skillnad?

– Något man kanske inte tänker på så ofta är att vården till stor del innebär mycket väntan. Ett väntrum ska inge trygghet och värdighet och skapa ett första gott intryck för hela vårdprocessen. Bekväma och varierande sittalternativ är att föredra, då någon har behov av avskildhet eller personligt utrymme och någon annan vill vara nära anhöriga.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret