Så ska våra kontor och offentliga miljöer se ut

Hållbarhetsfrågan dominerar tillsammans med trä, jordnära toner och mättade kulörer.

Under den 70:e upplagan av Stockholm Furniture & Light Fair, Norden största möbel- och inredningsmässa med runt 700 utställare och 40 000 besökare, präglade hållbarhetsfrågan såväl formgivning som materialval och produktion hos flera av utställarna.

Ett ökat intresset för hållbarhet och återbruk märks även bland privata företag och offentlig verksamhet där bland annat återvinningskrav i upphandlingar blir allt vanligare. Verksamheten, de anställda och omvärldens inställning till miljö och hållbarhet styr i allt högre grad vilka val som görs även när det handlar om inredning.

Flera möbelproducenter visade under Stockholm Furniture Fair upp produkter med tydlig hållbarhetsprägel. Kvalitet står i fokus, och då handlar det inte enbart om att produkterna ska hålla rent fysiskt över tid utan även estetiskt. Kanske är det just därför vi ser mycket klassiska material som trä och läder, och även tidlösa naturnära toner i beige som kompletteras med mättade kulörer som sticker ut.

Flera av utställarna visade produkter som enkelt kan plockas isär, för att möjliggöra renovering eller byten av möbelns delar som slits och kan förnyas. Som i Lammhults nya bänksystem Teius, tillverkat i återanvänt aluminium.

 

 

Att ta tillvara på material som tidigare uppfattats som spill vid produktion var också en tydlig riktning på mässan. I fjol presenterade Abstracta ljudabsorbenten Sahara, tillverkad av spillmaterialet från vinkorkar som stansas ut vid produktionen i Portugal och följer i år upp med nyheten Pillar, en ljudabsorbent som använder textil som blivit över vid den egna produktionen. Samma sak ser vi hos Kasthall som använder överblivet garn från produktionen till att ta fram den nya tufftade mattan Flourish. Spillet minimeras och det blir dessutom unika mattor i slumpmässiga färgkombinationer.

 

 

En annan producent som också satsat på att återanvända spillmaterial och ta tillvara på våra naturresurser är Stolab som 2019 återanvände över 16 000 delar i sin produktion. Av träspillet från produktionen av den klassiska pinnstolen Lilla Åland tillverkas såväl sitsen till Lilla Åland barnstol och pallen Lilla Snåland.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret