Från torpet in i finrummet

Den var från början ett svar på kalla golv och tomma plånböcker. I en tid då textilier var dyrt och mattor få förunnat. För att pryda hemmets golv återanvändes uttjänta tygstycken och i kombination med hantverkskonst föddes trasmattan.

På Kasthall i Kinna lever tanken om återbruk och nej till resursslöseri kvar, även om det ska erkännas att Harvest, Kasthalls svar på trasmattan och senaste hållbarhetssatsning, är av något mer exklusiv karaktär än de första trasmattorna som rullades ut under 1800-talets slut.

– För att undgå lagerhållning skräddarsys alltid våra mattor på beställning. För varje matta som produceras blir det en till tre spolar med garn av en viss färg över. Det beror på att vi alltid tar fram ett par extraspolar om ett parti i mattan måste göras om. Våra kvalitetskrav gör att vi inte kan återanvända restspolarna till nya mattor för att undvika små färgskillnader i garnet. Variationen av färger på restspolarna utmanade och inspirerade oss och väckte tankar kring hur vi på ett spännande sätt skulle kunna ta tillvara på dem. Där uppstod idén till Harvest, förklarar mattans formgivare Ellinor Eliasson.

Skiftningar i färg och mönster

Restspolarna med garn sorteras i sex olika färggrupper; grön, grå, röd/gul, rosa/lila, blå samt brun/beige. Av garnet vävs sedan en treskyttlad matta. När spolen i skyttlen tar slut byts den ut till en ny färg och en spännande färgskiftning och yta skapas. För att ge Harvest-mattorna ett tydligt signum, skapas även ett unikt avslut med en kantlinje där mattans färgskiftningar återkommer och blandas.

– Hållbarheten är central i både den kreativa designprocessen och i produktionen. Med det här medvetna och moderna konceptet kan vi visa hur vi arbetar med hållbar design och produktion. Vår vision är att bli hundra procent hållbara och Harvest är ett viktigt steg för att komma dit, säger Lena Jiseborn, designchef på Kasthalls designstudio.

 

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret