Gemenskap i fokus hos BRA Bygg

När ett av de största byggföretagen på västkusten satsar på ett nytt huvudkontor gör man det i egen regi. – Det skapar en stolthet i det vi gör, säger David Wallenstam, delägare på BRA Bygg, om det nya kontoret som utformats med både medarbetare och miljön i åtanke.

Billström Riemer Andersson AB, BRA Bygg, har på bara tio år etablerat sig som en av de stora aktörerna på den västsvenska byggmarknaden. Nyligen tecknade företaget sin största order någonsin; byggnationen av Geely Innovation Center i Göteborg, ett projekt som väntas sysselsätta 300-400 personer fram till 2021. På grund av företagets starka tillväxt har BRA Bygg vuxit ur sina lokaler i Pedagogen Park, Mölndal. Därför har flyttlasset gått ett stenkast bort, till en nybyggd kontorsfastighet på totalt 3400 kvadratmetrar. BRA huserar på halva byggnaden med goda möjligheter för framtida expansion.

– Det blir en bättre och nästan dubbelt så stor yta för vår personal som arbetar på kontoret. Det finns nu fler projektrum, konferensrum och öppna kontorsplatser, säger David Wallenstam på BRA Bygg.

– Målet har varit att skapa en arbetsmiljö där man är aktiv, kreativ och samverkar tillsammans med andra. För de som arbetar med teknik och projekt har vi satsat på ett öppet landskap för att stärka samvaron och uppmuntra till kreativa utbyten mellan medarbetarna.

Fokus på gemenskap

Kontorets exteriör och interiör är ritad av Arkitektbyrån Design. Byggentreprenör är inte helt oväntat BRA Bygg själva.

­– Det är en byggnad som vi själva har byggt och det skapar en stolthet i det vi gör. Hela företaget är med och skapar en bra samlingsplats där vi har tagit hänsyn till medarbetarnas önskemål. Det blir ett större fokus på de sociala bitarna; fler gemenskapsytor och ett långbord med barstolar till matsalen så att alla kan sitta tillsammans. Möjlighet till friskvård med eget gym blir det också, säger David Wallenstam.

En insats för miljön

Trots nytt läge och nya lokaler kommer inredningen att vara någorlunda lik. Nära 50% av möblerna på det nya kontoret är nämligen återbrukade. Input interiör har projektlett och hanterat processen med återbruket.

­– Vi har ett nära samarbete med BRA Bygg och har levererat till flera av deras kontor tidigare. Inför flytten till deras nya huvudkontor genomförde vi en inventering av befintlig inredning och konstaterade att flera arbetsbord, skrivbord och stolar håller så hög kvalitet att de kan användas på det nya kontoret. Det resulterade i att nära hälften av möblerna är återbrukade, säger Niklas Swedblom på Input interiör som levererar såväl ny som befintlig inredning till BRA Bygg.

­– ­Att hjälpa kunden att återbruka sina möbler är något vi har arbetat med länge och det är roligt att se att det är mer efterfrågat idag än vad det varit tidigare. Förutom den miljömässiga vinsten sparar kunden också ekonomiska resurser.

För BRA Bygg är hållbarhet en viktig fråga som också visar sig i det nya kontoret.

– Idag ställs flera krav inom vår bransch på hållbara byggmaterial och byggprocesser, därför känns det som en självklarhet att vi tillämpar miljömedvetenhet även på vår inredning. Vi har många som besöker oss och hoppas nu att vi kan visa upp en bra slutprodukt ur alla aspekter; miljö, kvalitet och design, avslutar David Wallenstam.