Slutspurt för Hjältarnas hus

Den 2 maj är det äntligen dags att färdigställa Hjältarnas hus invändigt. Inredningen till det tillfälliga hemmet för barn och deras familjer som drabbats av långvarig sjukdom ska levereras, monteras och iordningställas. Därmed blir visionen som började ta form i slutet av 2015 verklighet.

Den 2 maj realiseras idéer och visioner för insidan av Hjältarnas hus när 20 personer finns på plats för montering och färdigställande.

– Möblerna vi ska leverera till Hjältarnas hus skulle passa in i de flesta hem. Skandinavisk design i naturmaterial som trä, rotting, bomull och ull. Samtidigt är det hållbara och kvalitativa möbler som testats utifrån krav kring kvalitet, miljö och socialt ansvar. Givetvis med avtagbara och tvättbara klädslar, säger Johan Nilsson, platschef på Input interiör i Umeå som tillsammans med kollegor under tisdagen inleder montering och färdigställandet.

En trygg hemkänsla

När inredningsarbetet för Hjältarnas Hus inleddes i slutet av 2015 stod just hemkänsla som nummer ett på listan över vad man ville åstadkomma.

– Det viktigaste var att skapa en avkopplande och trygg miljö som liknar ett hem så långt det går med öppna och tillgängliga utrymmen. Hela huset skulle vara åtkomligt. Att kunna mötas var också viktigt. Därför har vi haft ett helhetstänk kring inredningen, det ska gå att styra ihop möbler från olika rum – en stol från köket ska passa lika bra in i pysselrummet, säger Viveca Bernhardsson inredningsarkitekt på TM konsulter i Umeå, som ansvarat för inredningen i projektet.

Vägledande önskemål

Hon har tillsammans med representanter från Hjältarnas Hus och anhöriga, med egen erfarenhet av att bo hemifrån under långa sjukhusvistelser, ingått i en referensgrupp med mycket engagemang.

– Vi har skapat möjlighet till avskildhet men samtidigt utrymmen för umgänge. Det var viktigt att kunna stänga in sig i tystnad och se på TV på rummet, men också att kunna titta gemensamt i vardagsrummet eller avskilt med släkt som kommer och hälsar på. Eget kylskåp var också viktigt för friheten att kunna laga egen mat och slippa dyr, enformig restaurangmat varje dag. Alla familjer och individer har olika behov som vi har försökt att tillgodose och både barn och vuxna har varit med och tyckt till, vilket gett oss många goda idéer.

Spel-, pyssel- och pluggrum, stora soffor för hela familjen att krypa upp och mysa i och möjlighet att sätta upp bilder och småsaker att titta på när man ligger i sängen och ska sova är några av barnens idéer som förverkligats. För de vuxna stod ett gym högt upp på önskelistan, för att kunna ta ut sig fysiskt utan att behöva lämna området. Precis som ett tyst rum att ta privata telefonsamtal i.

– Huset är till stor del utformat för barnen, med utrymme för lek. Samtidigt var det jätteviktigt att skapa en plats för vuxna där de kan samlas och dela erfarenheter. Det är glaslänken mellan Grindvaktarstugan och det nya huset ett resultat av. Där har vi möblerat för att underlätta kommunikation genom att öppna upp, inreda med loungefåtöljer och upprätt sittande och många pallar som kan flyttas omkring för att gruppera sig. Glaslänken skapar en luftig utomhuskänsla med blått tak och ett stort träd i mitten, säger Viveca Bernhardsson.

Interiören kommunicerar

Interiören ska bidra till kommunikation och hjälpa till att skapa en tydlighet kring vilka behov som tillgodoses i de olika rummen och delarna av huset.

– Vi vet mycket om vilka behov de boende har, som att kunna gå undan för att prata ostört. Dessa behov ska inredningen på ett tydligt sätt vägleda till, säger Viveca och avslutar:

– Vi har stött på många aha-upplevelser under projektet. Som att det till exempel känns otroligt ödsligt i rummet när en bäddad säng står tom och väntar på barnet som ska komma tillbaka efter behandlingen. Därför har vi använt oss av dagbäddar, som kan användas som soffor på dagen, istället för sängar. Jag hoppas och tror verkligen att familjerna ska trivas och känna att de får en trygg plats att vara tillsammans på i Hjältarnas Hus.

Och Christer Nederstedt, projektledare på Hjältarnas hus, är nöjd med hur processen har fungerat och ser fram emot att äntligen kunna öppna Hjältarnas hus:

– Det har framförallt varit roligt att arbeta med människor som är skickliga på det de gör. Vi har haft ett tätt och bra samarbete med både TM konsult och Input interiör i både med- och motgångar, vilket speglas i slutresultatet. Det känns roligt att det finns ett genuint engagemang i det arbetet alla våra samarbetspartners lägger ner. Nu ser jag fram mot inflyttningen. Det känns så bra att kunna öppna Hjältarnas hus för dem som verkligen behöver det.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret