Spring news

Möt våren med en inblick i formgivarnas egna värld när Note Design Studio, Anderssen & Voll samt Broberg & Ridderstråle delar med sig av sina tankar om designåret 2017.

Susanna Wåhlin, Note Design Studio

Vilka färger vill du se mer av i vår?

Vi försöker tänka långlivat och utgår från projekt istället för trender. Men just nu är jag sugen på terrakotta-rött, mustigt senapsgult och bruna nyanser. Varmt och mättat. Sen rör vi oss ofta mot rosa, just nu faidade, smustiga rosa toner med gult i.

Vilka material känns extra intressanta just nu?

Vi på Note är materialintensiva. Vi gillar material med mycket uttryck som terrazzo med starka mönster – det kommer vi att fortsätta att jobba med. Natursten, marmor och kalksten är andra favoriter. Kakel använder vi ofta, det går att använda till så mycket mer än badrum och kök. Såsom att kakla ytor på bord och bänkar. Materialvalet beror alltid på vilka förutsättningar vi har att förhålla oss till i ett projekt.

Vad inspirerar dig?

Jag tycker om att titta på andra grymma formgivare, just nu bröderna Bouroullec.

 

Johan Ridderstråle, Broberg & Ridderstråle

Vilka material känns spännande just nu?

Vi gillar kontraster i material, varmt läder intill kall sten. Transparent glas är roligt att väga mot något tungt. Kontraster som balanserar och framhäver varandra.

Har ni någon intressant produkt på gång?

Vi gillar fåtöljen Bonnet väldigt mycket. Nu har vi tagit fram den i en två- och tresits. Den är liten, nätt och lätt att möblera men med god komfort. Den passar i både privat och offentlig miljö och fungerar i olika konstellationer.

Vilka är era främsta utmaningar idag?

Vi som formgivare har en utmaning i att balansera strävan efter ett lågt pris med kraven på socialt och miljömässigt schysst tillverkade produkter. Vi ställer kraven, men få är beredda att betala priset. Det finns två vägar att gå. Antingen producerar vi i lågprisländer, vilket är en kortsiktig lösning. Eller så väljer vi hållbarhet och förutsätter att kvalitet står i motsvarighet till pris.

Var hittar du inspiration?

Inspirationen kommer från olika ställen och hela tiden. Men under resor är jag alert på min omgivning och extra uppmärksam. Det handlar nog främst om att försätta sig själv i situationer då man får möjlighet att studera något noggrant och på djupet, det är inspirerande.

Vad vill ni tillföra branschen?

Kanske nyfikenhet för detaljer och material. Att man inte alltid behöver skrika så högt för att komma långt. Det gäller att avväga vad man ska bidra med i sammanhanget.

Vad har du sett nog av nu?

Jag tycker att material mognar efter hand och synen på det förändras. Mässing till exempel. Det var nytt och spännande när det kom. Nu har materialet landat och vi ser det för vilka egenskaper det verkligen har. Det är egentligen dumt att säga att man tröttnar på saker. Grunden i god design handlar om att en produkt ska kunna leva vidare.

 

Torbjørn Anderssen, Anderssen & Voll

Vilka färger ser vi mer av framöver?

Vi har sett mycket djupblått och starkt grönt. Nu verkar bruna nyanser ta över. Beigea varma toner. En färg vi inte har sett på länge men som verkar komma är bleklila, åt syrenhållet. När vi färgsätter är det viktigt att färgen har en mångtydighet. Att den går att uppfatta på flera olika sätt och att den har kraft och möjlighet att agera på olika sätt tillsammans med andra färger.

Vilka material kommer vi att se mer av 2017?

Vi kommer framförallt att se ett större fokus på rena material. Att de är sammansatta på ett bra sätt och att hela produktionskedjan är hållbar. Hållbarhet och sustainability har redan gått från ”nice to have” till ”must have”.

Har ni någon intressant produkt på gång?

Vi har många spännande projekt på gång bland annat en ny bänk i massivt trä för Vestre. Bänken tillverkas i Sverige och är tänkt att användas som en utemöbel.

Vad inspirerar dig just nu?

Den bärande tanken om 100-årsprodukter som är kärnan i vårt eget varumärke Nedre Foss. Produkter ska kunna användas i minst 100 år och fortfarande hålla, både estetiskt och fysiskt.

Vilka är era främsta utmaningar idag?

Det är så många leverantörer som redan gör snygga grejer. Utmaningen ligger i att formge vackra produkter som samtidigt har ett skarpt innehåll. Jag ser även en stor utmaning i att fasa ut polyuretan-skum ur stoppmöbler. Det är nödvändigt men det kommer att krävas ett helt nytt sätt att tänka på för att producera mjuka möbler i fortsättningen.

Vad har du sett nog av?

Personligen är jag trött på velour, mässing, brons och marmor – det kan vara snyggt men nu är det dags att byta. Jag ser hellre massivt trä, skinn, ulltyger och kanske granit kontra marmor. Granit är ett dessutom ett mycket starkare material.