Unika stolar i samarbete mellan skola och näringsliv

I ett lyckat samarbete mellan skola och näringsliv har engagerade elever fått utmana sin kreativitet genom att sätta sin egen prägel på stolar som skänkts till skolan. Efter elva veckor är nu kreationerna klara, en vinnare utsedd och skolan har fått nya unika stolar att inreda lokalerna med.

Under elva veckor har Djurgårdsskolans högstadieelever fått möjlighet att designa sina egna stolar i ämnet Elevens val. Stolarna av modellen Shanghay Chair från Hay, som designats inför världsutställningen Shanghai World Expo 2010, har skänkts till skolan av Input interiör i Karlstad som till vardags levererar inredning till skolan.

– Stolarna kom tillbaka till oss på grund av en reklamation, men då de fortfarande var fullt användbara med enbart ett mindre fel i lacken, ville vi hitta ett sätt att återanvända dem. Strax därefter träffade jag Pia Malmström på Djurgårdsskolan när jag skulle prova ut ljudabsorbenter till bildsalen. Där och då föddes idén om att vi kunde genomföra ett projekt tillsammans. Det känns roligt att vi har kunnat bidra i ett kreativt projekt som eleverna uppskattat, säger Björn Carlsson, säljare och projektledare på Input interiör i Karlstad.

Motiverande uppgift

Projektet har varit uppskattat bland eleverna som visat ett stort engagemang inför uppgiften.
– Elevens val är ett betyglöst ämne, som bedrivs i projektform och baseras på befintliga skolämnen, vilket gör att eleverna inte alltid känner sig motiverade att prestera på topp. Men den här gången har det varit helt annorlunda. De har kommit in till lektionerna med fullt fokus och arbetat stenhårt för att blir färdiga i tid. Jag tror att det har motiverat dem att det finns ett tydligt syfte och mål med projektet och att det blir något konkret som andra kommer att kunna se, säger Pia Malmström som är bildlärare på Djurgårdsskolan, som tillsamman med SO-läraren Liselott Persson undervisat i ämnet.

Stort intresse för resultatet

Eleverna har fått kreera helt fritt för att skapa sin egen version av stolen. Processen inleddes med en presentation av stolen och dess historia. Därefter tog eleverna fram skisser, slipade, grundade och målade. Nu, 11 veckor senare är det visning för elever och lärare som alla fick rösta fram sin favorit.

Intresset för stolarna var stort. Många stannade en lång stund för att läsa elevernas beskrivningar av stolarna och om var de hittat inspiration. Det vinnande bidraget, El ancla, höll ett marint tema, stolen har röda och blå snören i ryggen och ett ankare på sitsen. Skaparna, Hilda Modin och Alva Thorin i årskurs åtta kommer att belönas med biobiljetter.

– Nu ska de här fina stolarna komma till användning i någon av våra lite mer skyddade miljöer, som biblioteket eller rasthallen. Det blir något eleverna kan använda och vara stolta över, avslutar Pia Malmström.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret