Nu står Kristallen klar i Kiruna

Flytten av Kiruna är en av de största stadsomvandlingarna i modern tid och stadshuset Kristallen är den första byggnaden som står färdig i stadens nya centrum. Nu välkomnas de första besökarna till vad som kallas ”Kirunabornas vardagsrum”.

Det var 2004 som gruvbolaget LKAB flaggade för att brytningen av järnmalm påverkat marken, med deformationer och sprickor till följd som hotar nå själva stadskärnan. Samma år annonserade Kiruna kommun att staden därför måste flyttas, och en flerårig plan för den kommande stadsomvandlingen inleddes. Att flytta en hel stad görs inte på en dag.

En ny början

I den nya stadskärnan, tre kilometer öster om den nuvarande, råder full aktivitet. Här ska bostäder, skolor och andra viktiga samhällsfunktioner stå färdiga till 2024. Vissa befintliga byggnader och hus flyttas med, andra byggs från grunden. Den första byggnaden som står klar är det nya stadshuset, Kristallen. Det cirkelformade huset har utformats av den danska arkitektbyrån Henning Larsen med visionen om att symbolisera stark gemenskap och en ny början. Inuti byggnaden finns en yttre cirkel beståendes av arbetsplatser som omsluter en inre kärna som består av mötesrum. Den inre kärnan bär formen av en kristall och ger illusionen av att hänga från taket.

­– Det förra stadshuset i Kiruna var en känd byggnad och målsättningen är att Kristallen ska bli lika uppmärksammad, inte bara för Kirunaborna utan för alla. Det är en byggnad som är vacker både på insida och utsida, klädd i vit skiffer blandat med svarta material och en guldfärgad plåt som får huset att gnistra i solen, säger Håkan Lagerlöf, platschef på Input interiör i Luleå som projektlett och levererat all inredning till stadshusets kontor och mötesrum.

– Det handlar om cirka 200 arbetsplatser till den kommunala verksamheten och totalt 750 stolar till alla mötesrum och fullmäktigesalen, samt möbler till kundtjänst, reception och andra utrymmen.

Ett stadshus och ett länskonstmuseum

Förutom den kommunala verksamheten ska stadshuset också fungera som länskonstmuseum.

– Det nya stadshuset är tänkt att bli Kirunabornas vardagsrum, en öppen plats att besöka. I likhet med det tidigare stadshuset får konsten ett stort utrymme här, med verk av lokala och samiska konstnärer. Det finns flera offentliga konstytor i huset men även i de inglasade mötesrummen hänger konstverk till allmän beskådan, säger Håkan Lagerlöf.

­

Det är inte bara konsten som flyttar med från det tidigare stadshuset. Även utvalda material och byggnadsdelar integreras på olika sätt i Kristallen och det karaktäristiska klocktornet får en hedersplats framför byggnaden. I dagarna öppnar verksamheten och välkomnar de första besökarna.

­– Det känns otroligt häftigt att få varit en del av ett projekt som blir början på ett helt nytt centrum. Allt har flutit på smärtfritt och enligt tidsplanen men visst uppstår en del utmaningar när man levererar till en stor byggarbetsplats. Men det är förståeligt när man faktiskt flyttar en hel stad, avslutar Håkan Lagerlöf.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret