Södra Sveriges största mässa för offentlig inredning

För 18:e året i rad arrangeras södra Sveriges största möbel- och inredningsmässa för offentlig miljö i Malmö. Drygt 750 arkitekter och inköpare från privat och offentlig verksamhet möts och inspireras av de senaste nyheterna och trenderna från över 65 utställare. En av årets tydligaste riktningar är återbruk och hållbarhet.

Trendfaktorn är hög när södra Sveriges största mässa för design och inredning intar Malmö. Under torsdagen presenteras årets nyheter från såväl nordiska som internationella varumärken och det bästa urvalet från Stockholm Furniture Fair.

I år får vi se hur den omåttligt populära marmorn får konkurrens av granit i flera olika kulörer. Stenen har en tät struktur som gör den hård och tålig. Sammet plockas upp i både möbler och kuddar och betraktas av många experter som årets material. Även kork, med effektfulla mönster och ljudabsorberande egenskaper, är återigen hett. Färgmässigt rör vi oss mot terrakotta-rött, smutsiga rosa nyanser och varma, mättade färger. Mörka gröna toner och en beige färgskala är också framträdande.

Återbruk och hållbar förnyelse

Men enligt Mille Milehem, COO på Input interiör som arrangerar Vårmässan, handlar den största trenden inte om färger eller material utan om ett ökat intresse för återbruk och hållbar förnyelse. Ett område han menar att det finns en stor potential inom.

– På en föränderlig arbetsmarknad ändras ofta företagens behov av interiören långt innan möblerna tappar i kvalitet. Det innebär ett enormt slöseri att kassera möbler så fort behoven förändras. Såväl privata företag som offentlig verksamhet har börjat agera och sedan ett par år tillbaka har återvinningskrav i offentliga upphandlingar blivit allt vanligare. I Region Skåne arbetar vi med återbruk och tillhandahåller tjänster kring renovering och tapetsering. Och jag är säker på att det kommer att växa ytterligare.

Den ökade efterfrågan på återanvända möbler handlar om ett nytt mindset hos företag och dess personal då priset inte längre är den främsta anledningen till att återanvända. Istället är det företagets, de anställdas och omvärldens inställning till, och ansvar för miljö och hållbarhet som styr.

Hållbarhetsfokus hos leverantörer

Många av årets utställare på Vårmässan sätter fokus på återbruk och hållbarhet:

Hos Stolab presenteras prisbelönta nyheten Lilla Snåland. En pall, gjord av spillmaterial från tillverkningen av pinnstolen Lilla Ålands sits. Pallen utsågs till årets inredningsaccessoar på ELLE Decoration Swedish Design Award 2017 och upplagan kommer att vara helt beroende av hur många Lilla Åland-stolar som tillverkas. Varje sits ger två spillbitar och varje pall kräver 14.

Lammhults nya trästol, Penne, fokuserar på hållbarhet i dubbel bemärkelse. Stolens ben är tillverkade av formpressade trärör. De ihåliga benen, som påminner om pastarören stolen fått sitt namn av, gör den lättare men fortfarande lika stark och tålig som en vanlig trästol. Då Penne monteras med skruv och utan lim är den enkel att reparera om någon del skadas, vilket bidrar till en längre livscykel. Dessutom kan stolen enkelt monteras ner i minsta beståndsdelar vilket underlättar återvinningsprocessen när stolen inte längre behövs.

Stolen Phoenix från Offecct är uttänkt från grunden, designad och tillverkad i varje detalj med en maximalt lång, hållbar och flexibel livscykel som målsättning. Ramen är tillverkad i återvunnet aluminium och klädda delar avlägsnas och byts enkelt ut. Om användaren vill ha en ny färg eller annat material för att anpassas till nya funktioner byts alla delar smidigt ut och ersätts med nya. Resultatet är en helt ny stol medan de gamla delarna återanvänds.

Vårmässan är en branschmässa som årligen arrangeras av Input interiör, som bland annat levererat inredning till Malmö Högskola, Malmö Arena Hotel, NCC i Malmö och Länsförsäkringar i Kristianstad.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret