Attraktiva boendemiljöer oavsett ålder

Med en åldrande befolkning ökar behovet av lägenheter på äldreboenden. Men det är inte enbart kvantitet som efterfrågas utan också en kvalitativ boendemiljö. Input interiör deltar under vintern i färdigställandet av AvAstas nya äldreboende, Sisjödal i Göteborg. Ett äldreboende utformat för ökad gemenskap, livskvalitet och möten mellan generationer.

Sveriges befolkning har aldrig varit så gammal som nu. Hela 20 procent är över 65 år, vilket är den högsta andelen hittills enligt Statistiska centralbyrån. Utvecklingen märks av när behovet av lägenheter på äldreboenden ökar. I Göteborgs Stad kommer det uppskattningsvis att behövas 100 nya platser per år under hela 2020-talet och därefter förväntas det öka till 150 nya platser per år.

Frågan om hur ett attraktivt boende för den nya generationen äldre utformas är därför högst aktuell.

Uppskattade prioriteringar

I vinter färdigställer AvAsta sitt äldreboende Sisjödal i Askim, Göteborg. Ett äldreboende som utgår från idén om att åldrande inte ska begränsa möjligheten till en attraktiv bostad och ett glädjefyllt liv. Arkitekturen och boendemiljön ska skapa trygghet, bidra till livskvalitet, aktivitet och möten mellan generationer.

– För oss är mjuka värden väldigt viktiga. Vi satsar på trivsel och vill att det ska ligga tid och engagemang bakom arkitektur, möbler och inredning. När vi summerar den feedback vi fått kring projektet hittills upplever jag att det är en eftertraktad och uppskattad prioritering från allt fler håll, säger Thomas Kärrbrand på AvAsta och tillägger.

– Detaljer som varit viktiga för dig under ett helt liv, som ett trivsamt och ombonat hem, slutar inte att vara det bara för att du blir äldre.

Att kombinera funktion och estetik

Sisjödal består av 90 lägenheter, fördelade på fem våningar. På varje våning finns lägenheter och sociala ytor. I byggnaden finns flera gemensamma mötesplatser som lobby och lounge, gym, bibliotek, uteplatser och en stor takterrass. Dreem och AL Studio har ritat projektet. Utöver leverans och montering av möblerna har Input interiör tillsammans med Catharina Kärrbrand, konceptansvarig på AvAsta, projektlett och samordnat inredningen.

– I vård- och omsorgsprojekt är det viktigt för oss på Input interiör att stimulera det friska och arbeta fram miljöer med värme och omsorg. Därför känns det roligt att vara en del av det här projektet där just det står i fokus, berättar Charlotta Claesson, säljare och projektledare på Input interiör.

Att skapa hemlika miljöer långt ifrån en institutionell känsla har varit viktigt i projektet. Men möbler som finns i våra hem saknar ofta egenskaper och funktioner som är nödvändiga inom äldreomsorgen för att vardagens ska fungera för boende och personal. Men enligt Charlotta behöver det inte alltid vara ett problem.

– I de flesta fall väljer kunden möbler som redan är anpassade för äldreomsorg. I det segmentet finns många bra alternativ som kan bidra till en hemkänsla. Men på Sisjödal har de valt att gå en annan väg. Här har möbler specialanpassats vid beställning för att de ska uppfylla önskemålen om vissa funktioner utan att tumma på produktens utseende och design. Vi har bland annat beställt soffor med fem centimeter högre ben och soffbord med specialmått för att de ska fungera bra i vardagen.

Lösningen har fungerat på Sisjödal. I vårdmiljöer som ställer andra krav på omgivningen, som till exempel sjukhus, kan det vara svårare att få in värme och omsorg som ofta förknippas med textilier och mjuka material. I dessa projekt kan det istället handla om att välja varma färger på laminatytor. Kantlister och stativ kan också lackas för en varmare känsla.

 

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret