All världens klassiker

Från Alexander Girard, Eileen Gray och Charles & Ray Eames till Billybokhyllan från Ikea. Om du någon gång ställt dig frågan om vad som utgör en designklassiker så är det här du hittar svaret.

Vitra Schaudepot i tyska Weil am Rhein är en skattkammare för designintresserade. När den nya museibyggnaden öppnade sommaren 2016 fick vi för första gången möjlighet att betrakta Vitra Design Museums berömda samling i sin helhet. Över 20 000 objekt från olika generationer och platser runt om i världen med en gemensam nämnare i design och inredning.

 

 

Privat samling

Arkiven har sitt ursprung i den privata möbelsamling, med mer än 8 000 objekt, som Vitras före detta VD Rolf Fehlbaum på egen hand började bygga upp under 1980-talet. Då var det produkter från bland annat Charles och Ray Eames, Alvar Aalto och Jean Prouvé som köptes in. Idag har samlingen utvecklats till en av världens mest omfattande och betydelsefulla. Här ryms designklassiker från såväl ikoniska formgivare som Le Corbusier och Charlotte Perriand som från nutida stjärnor som Jasper Morrison och bröderna Bouroullec.

Utställningen är lättöverskådlig och alla objekt finns kategoriserade i ett digitalt arkiv. För den som vill utforska västvärldens moderna möbelhistoria på djupet finns också ett stort bibliotek.

 

 

Kontrasterande in- och utsida

Schaudepot är ritad av arkitekterna Herzog & de Meuron från Basel. Den fönsterlösa fasaden i handbrutet tegel skapar en opolerad byggnad och utgör samtidigt en optimal konserverande miljö åt designsamlingen.

I jämförelse med några av sina spektakulära grannar på Vitra Campus ger Schaudepot ett enkelt intryck. Och just byggnadens blygsamhet skapar en spännande kontrast och ett intressant komplement till närliggande byggnader som Zaha Hadids Fire Station från 1993 eller Design Museum ritat av Frank Gehry 1989.

 

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret