Uppsala stadshus

Interiören har tagit inspiration från Uppsalas flora – med olika växter, färger och uttryck som påminner om en blomsteräng.
Input interiör har ansvarat för att rekonditionera stora delar av kommunens befintliga möbler för att spara på ekologiska och ekonomiska resurser.

I Uppsala stadshus förenas gammalt och nytt i moderna arbetssätt och unika designkoncept. Interiören är inspirerad av Uppsalas flora och har blivit en symbol för mångfald med plats för alla.

Mitt i centrala Uppsala ligger det nygamla stadshuset som blivit en märkesbyggnad för staden. Huset restes i sin originalform på 1960-talet och har nyligen genomgått en om- och tillbyggnation ritad av det danska arkitektkontoret Henning Larsen. Den 26 000 kvadratmeter stora byggnaden är dimensionerad för att husera upp till 1800 medarbetare och storleken på projektet vittnar om att det inte är ett helt ordinärt kommunhus. Tre publika entréer leder direkt in till ett atrium med växtlighet och gångbroar över till ett vackert gårdshus.

– Det är en känsla av att både vara inne och ute samtidigt. Stora välkomnande glaspartier och grönskande träd gör inomhusmiljön väldigt levande. Det befintliga huset är gammalt och har ett annat material i huskropparna än den tillbyggda delen. Därför har vi jobbat mycket med formgivning för att kunna integrera de olika delarna på ett smakfullt sätt, berättar Therese Löwstedt från Indicum inredningsarkitekter som ligger bakom det invändiga designkonceptet.

Optimerade arbetsytor

Det nya stadshuset markerar en ny tid för många av Uppsalas kommunanställda. En ny arbetsplats har i det här fallet också inneburit en nytt, aktivitetsbaserat, arbetssätt. Fasta kontorsplatser har blivit åsidosatta till förmån av mer flexibla arbetsytor.

– Uppsala kommun har sedan tidigare infört ett aktivitetsbaserat arbetssätt på flera av kommunens kontor. Det innebär att medarbetarna kan välja arbetsplats utifrån aktivitet i tre olika zoner. En högfokuszon där det går att sitta ostört. En medelfokuszon där personal både kan arbeta enskilt eller i samarbete med andra och en lågfokuszon med öppna samarbetsytor. Det är ett koncept kommunen har utvecklat i flera år och som vi nu installerat för samtliga medarbetare i det nya stadshuset, berättar Magnus Nordelind som varit ansvarig säljare och projektledare från Input interiör.

Färgsättning som inkluderar

Medborgarservice och demokrati är två ledord som präglar utformningen av det nya stadshuset. En större mängd besökare ska kunna välkomnas samtidigt under öppettiderna. Det ska också förbättra arbetsmiljön för de anställda, utveckla stadsmiljön och generera ett så litet klimatavtryck som möjligt. För det syftet har Uppsala kommun och Indicum inredningsarkitekter tagit fram ett unikt färgsprakande inredningskoncept med utgångspunkt i Uppsalas flora. Ett koncept och en vision som Input interiör har varit med och realiserat.

– I Uppsala stadshus har vi jobbat med ett spännande upplägg där inredningen i husets norra delar domineras av svala färger som blått och grönt. I husets södra delar är det främst de varma färgerna gult och rött som är framträdande. Vi jämför gärna huset med en blomsteräng med många olika växter, färger och uttryck som tillsammans bildar en vacker enhet. Det blir en metafor för att det ska finnas en mångfald och kreativitet i huset, avslutar Therese Löwstedt.

– En stads hus, det är vad det nya stadshuset blir. Där alla Uppsalabor ska känna sig välkomna och där det blir enkelt för dem att få den hjälp de vill ha och behöver. Även interiören ska bidra till mer öppenhet och demokrati. På den nya arbetsplatsen delar både politiker och tjänstepersoner på ytan som finns tillgänglig för alla, berättar Anna Malmquist som är projektledare på Uppsala kommun.

Cirkulär inredning

Ett tydligt hållbarhetsarbete har genomsyrat hela projektet. Från början sattes högt uppsatta mål om hur det skulle genomföras på ett hållbart sätt och nu har huskomplexet tilldelats miljömärkningen BREEAM Excellent – en fastighet som starkt bidrar till en bättre miljö. Bland annat har många delvis slitna möbler fått nytt liv igen genom en cirkulär användningsmodell.

– Återbruk av kommunens befintliga inredning har varit en viktig och omfattande del i projektet. Genom direkt återbruk och rekonditionering har kommunen kunnat spara på både ekonomiska och ekologiska resurser. Som ansvariga för processen har vi även passat på att byta bordskivor samt klätt och lackat om stolar för att de ska passa in i den färgpalett som finns i huset, berättar Magnus Nordelind.

I den äldre huskroppen finns en grund med material av hög kvalité. Tidstypiska inredningsdetaljer som trapphus i marmor, dekorativa armaturer och fönsterbågar i teak har bevarats under renoveringen. För att behålla det arkitektoniska värdet i huset har det genomgående jobbats med högkvalitativa material även i de nya delarna.

– Vi har levererat kvalitetsmöbler till ett bra pris och det är en stor skillnad från billiga möbler. För alla inblandade har hållbarhet varit en viktig aspekt och då blir kvalitén på möbler en central faktor. Att använda sig av material som håller och som har en livslängd som går att förlänga genom rekonditionering. Det blir en besparing för framtiden, avslutar Magnus Nordelind.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret