Fiskars Group Campus

I snart 400 år har Finlands äldsta företag förenat tidlös design med innovativt hantverk och på det nya huvudkontoret förvaltas det anrika arvet. Vi besöker Fiskars Group Campus som är den nya hemvisten för Alvar Aaltos ikoniska vaser, de välkända muminmuggarna och saxen som sålts i en miljard exemplar.

”Fiskars Group, est 1649” står det på skylten som välkomnar oss till Esbo strax utanför Helsingfors. Det nya huvudkontoret, som ligger åtta mil öster om Fiskars bruk, är basen för ett stort antal internationella varumärken vars produkter går att hitta i kökslådor och förråd över hela världen.

För Fiskars Group har design och kvalité alltid varit kärnan i företaget och när industrialiseringen nådde Finland i början på 1800-talet blev företaget först i landet med att tillverka en ångmotor och producera gafflar och knivar i större skala. Förmågan att förena innovation med design har gjort Fiskars världsledande inom sitt segment och i dag ingår varumärken som Arabia, Hackman, Iittala, Royal Copenhagen och Rörstrand i koncernen.

Med 400 år av historia att förvalta och en blick fäst mot framtiden har företaget satsat på Fiskars Group Campus. Den nya byggnaden är arbetsplats för 400 medarbetare och fungerar som ett skyltfönster för koncernens globala verksamhet. Det är också platsen som huserar arven från muminmuggarna med Tove Janssons folkkära motiv, Alvar Aaltos berömda vaser och saxen som har sålts i över en miljard exemplar.

12 000 kvadratmeter design

Det första vi möts av i den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden är en imponerande takhöjd och ett stort urval av ikoniska produkter på display. Det bekanta porslinet, glasen och köksverktygen påminner om att en produkt från Fiskars Group aldrig är speciellt långt borta i vardagen.

I trappan som tar oss upp i huset passerar vi en hyllning till Fiskars orangea sax från 1967. Konstverket består av hundratals replikor i keramik, och på botten ligger en kub i samma färg som blivit saxens signum. Sedan 2008 är färgen patenterad och i dag ingår det vassa köksverktyget i Museum of Modern Arts permanenta kollektion i New York.

På första våningen hittar vi Kitchen 1649 som är husets egna restaurang. Stolarna har tillverkats i Fiskars bruk av Nikari och inte helt oväntat serveras lunchen på porslin från Iittala. Det är en upplevelse som andas finsk design och som ramas in av vaser och serviser från varumärkenas egna samling. Varenda detalj är en del av det genomarbetade inredningskonceptet.

Att formgivning och hantverk utgör grunden för produkterna är ingen hemlighet. Det är element som förblivit aktuella över århundraden och som fått spela en framträdande roll på hela Fiskars Group Campus.

– Först och främst representerar byggnaden företagets varumärke och värderingar. Vi valde att ta med medarbetarna i inredningskonceptet och fokuserade på hållbara material. Glas, keramik och trä som alltid varit en del av koncernens historia blev därför viktiga inslag. För att binda ihop interiören på ett naturligt sätt har företagets egna produkter blivit avgörande, berättar Anni Ojanen, ansvarig inredningsarkitekt och Head of Interior Design på Futudesign.

Efter restaurangbesöket fortsätter vi upp till kontor- och konferensvåningar som bjuder på varierande miljöer. Spontana mötesplatser, konferensrum och öppna kontorslandskap kompletteras med testkök och en verkstad som ger en ny dimension till arbetet.

– Inredningen är utformad efter det innovativa förhållningssätt som företaget grundar sig i. Med moderna arbetsplatser och specialutformade lokaler skapas konkurrensfördelar, och det har Fiskars värderat högt, säger Kristiina Rämö, Account Manager på Input interiör.

Från verkstaden behöver vi inte gå långt till nästa okonventionella satsning. Tillsammans med Esbo moderna konstmuseum har Fiskars kuraterat en konstutställning som ska inspirera medarbetare. Oavsett om de arbetar med formgivning och färgsättning eller administration och logistik.

Den sista anhalten på vår rundtur blir den översta våningen som helt och hållet är tillägnad medarbetarna. Här finns såväl yogastudio och gym som kafé och takterrass. Med utsikt över Esbos havsvik konstaterar vi att Fiskars Group Campus är något alldeles extra.

Framåtblickande kontor

Till 2030 ska huvuddelen av Fiskars omsättning komma från cirkulära produkter och tjänster. Det uttalade syftet ”banbrytande design mot en slit-och-släng-kultur” har blivit en ledstjärna för både produktutveckling och inredning på kontoret.

– Genom att utgå från naturliga material som har lång livslängd och återbruka befintliga möbler har vi placerat klimatfrågan centralt. Det är ett mindset som präglat hela projektet och inte minst i möbelvalen. Tillsammans med Input interiör har vi hittat och ritat in produkter som kommer att användas i många årtionden framöver och, om det behövs, rekonditioneras under tiden, avslutar Anni Ojanen.

Om Fiskars

Sedan grundandet 1649 har Fiskars Group utvecklat produkter med tidlös och funktionell elegans, samtidigt som innovation och hållbarhet förblivit kärnan i verksamheten. I dag är Fiskars Group den globala koncernen för de designdrivna varumärkena Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Mumin från Arabia, Waterford och Wedgwood. Varumärken som förenas i ett gemensamt syfte: ”Banbrytande design för att göra vardagen extraordinär”.

Om Futudesign

Helsingforsbaserade Futudesign grundades 2012 och har sedan dess profilerat sig inom byggnads- och inredningsarkitektur med projekt inom hotell, restaurang, kontor och museer.  Kontorets projekt har ett holistiskt förhållningssätt där varje detalj ska samspela för att uppnå bästa resultat. Under våren 2023 tog Futudesign emot det prestigefyllda priset som Årets inredningsarkitektbyrå av Finlands inredningsarkitektförbund (SIO).

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret