Åbo Energi

I konferensrummen pryds väggarna med foton från olika platser i staden som ska återspegla sol-, vind- och vattenkraft.

Kan vetenskap och teknik användas till mer än forskning och utveckling? På Åbo Energis huvudkontor är sol, vind och vatten inte bara värme- och energikällor. Det är också inspirationskällor för inredningen.

Åbo Energi arbetar för att staden i framtiden ska bli hundra procent klimatneutral. En vision som genomsyrar hela verksamheten – från utveckling av gröna energikällor till inredningen på det nya huvudkontoret. När medarbetarna som till vardags arbetar med vetenskap, teknik och miljö kliver in på sin arbetsplats i Åbos vetenskapspark möts de av samma element som utgör grunden i deras arbete.

– Energi från sol-, vind- och vattenkraft används för den nya byggnaden och det återspeglas i olika färgteman som syns i inredningen och via konsten på väggarna. Färgerna inspirerar samtidigt till nya sätt att arbeta, berättar ansvarig inredningsarkitekt Nunnu Kotilainen från Workspace.

För att bli en klimatneutral stad finns inga genvägar och energisparande lösningar har blivit en symbol för företagets arbete. Närvarodetektorer styr temperatur, ventilation och ljus för att minska elförbrukningen samtidigt som solpaneler på taket producerar ny el för driften. Även inredningen kännetecknas av långsiktiga och hållbara val som ska minimera risken för slit-och-släng.

– Åbo Energis lokaler är utrustade med inredning som vi vet håller en hög kvalité. I hela huset återkommer vi till hållbarhet, och möbler med en lång livslängd är en viktig faktor för att minimera klimatpåverkan på kontoret, säger Jouni Kyllönen från Input Interiör och fortsätter:

  Vi har levererat och monterat inredning från producenter såsom Lepo, Poiat, Blå Station, +Halle och Vitra. Det är produkter som kommer användas i årtionden framöver och som kan rekonditioneras för att förlänga livslängden. Därmed kan vi minimera klimatpåverkan ytterligare.

De omsorgsfullt planerade satsningarna på miljövänliga lösningar genererade i den internationella miljömärkningen LEED Platinum. Samma noggranna förarbete ligger till grund för Åbo Energis arbetsplatskoncept som Workspace tagit fram i nära dialog med personalen och Input interiör. Där en mix av traditionella konferensrum, öppna landskap, workshop-ytor och fokusrum ska ge större frihet till personalen.

  Som en stor arbetsgivare i Åbo är det viktigt att inte begränsa sig utan att kunna erbjuda möjligheter. Här finns arbetsplatser som tilltalar alla och det är viktigt för att kunna attrahera kompetens. I förlängningen kommer det att gynna både företaget och staden i omställningen till grön energi, avslutar Jouni Kyllönen.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret