Aurum

Öppna ytor, naturliga material och inslag av guld återkommer i byggnadens alla delar.
Grundämnen och personer inom vetenskapen har fått ge namn åt föreläsningssalar och mötesrum i universitetsbyggnaden.

På en av Åbos sju kullar utformades universitetsbyggnaden Aurum med en guldkantad interiör och innovativa hållbarhetslösningar.

Högt uppe på Universitetsbacken har den nya fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi samt Institutionen för kemi vid Åbo universitet tagit form. Ett historiskt område som huserar stadens domkyrka, observatorium och katedralskola med anor från 1200-talet.

Det nya huset har med sina toppmoderna laboratorier integrerats i stadsstrukturen genom en fasad i samma material som de omgivande universitetsbyggnaderna ritade av arkitekten Aarne Ervin på 1950-talet.

I entrén möts besökaren av en värmebehandlad välvd furuvägg som leder in till byggnadens atrium och presenterar det första mötet mellan trä och guld. Lobbyn, likt stora delar av de öppna ytorna i byggnaden, är dekorerade med träribbor samtidigt som informationsskyltar, dörrhandtag och stolsben återkommer i olika nyanser av guld.

Namnet Aurum, som bestämdes efter en publik namntävling, kommer från det latinska ordet för guld och hänvisar till den vetenskapliga profilen som finns i byggnaden. Mot samma bakgrund uppkallades föreläsningssalar efter grundämnen och framstående personer inom vetenskapen.

Flexibla möbellösningar

Universitetens medarbetare har varit delaktiga i planeringen för arbets- och studiemiljöer, restaurangen, kaféet och de gemensamma utrymmena som möjliggör spontana möten. Stora delar av inredningen har utrustats med hjul för att möjliggöra förflyttningar mellan rum och enheter.

– Alla utrymmen är planerade för modern och flexibel användning. Vi har implementerat aktivitetsbaserade arbetsytor som är speciellt framtagna för både samarbete och enskilt arbete, berättar inredningsarkitekt Piia Viitanen från ARCO/Aihio Architects som ligger bakom den interiöra gestaltningen.

Hållbarhet i alla led

Miljöanpassade lösningar har varit ett genomgående tema i utformningen av universitetsbyggnaden. Med belysning som anpassar sig till solljus och geotermisk energi i byggandens värme- och kylsystem minimeras energianvändningen.

För inredningen har långsiktiga och hållbara materialval har varit avgörande i arbetet med att reducera klimatpåverkan. Input interiör, som ansvarade för leverans och montering av inredningen till loungeytor, konferensrum, kaféet och restaurangen, såg till att miljökraven för möbelval kunde uppnås. Det sammantagna hållbarhetsarbetet genererade i det högsta betyget någonsin från miljöcertifieringssystemet BREEAM i Finland.

– Det var speciellt att få vara del av det här projektet med stort fokus på hållbarhet, som också prisats med BREEAM:s kvalitetsmärkning, avslutar projektledare Jouni Kyllönen från Input interiör i Åbo.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret