Runnerydsskolan

Att ge alla elever samma möjlighet att lyckas var målsättningen när Runnerydsskolan i Nässjö byggde om. För att nå målet blev en aktivitetsbaserad lärmiljö centralt.

Skolan har både renoverat och utökat sina lokaler för att ge plats åt nära 600 elever, från förskoleklass upp till årskurs sex. En minst lika viktig del av byggprojektet har varit att satsa på en modern interiör som stöttar både elever och lärare och även uppmuntrar till sociala utbyten. Här har man lämnat det traditionella klassrummets kateder och bänkrader bakom sig och tagit klivet in i framtidens lärmiljö.

Landskap i rummet

Den aktivitetsbaserade skolmiljön låter elevens behov stå i centrum, samtidigt som den fungerar som en stöttepelare för undervisningen. Beroende på hur uppgifterna ser ut, kan eleverna själva välja hur de vill arbeta – stående vid ett högre bord eller sittandes i en mjuk soffa. Fokus har lagts på flexibilitet och valmöjlighet.

– Klassrummens inredning har fått formen av ett landskap i olika höjder. Vilket gör att man får både akustiskt och visuellt skydd från andra och kan skapa rum i rummet. Elever som har behov av att arbeta i en speciell miljö eller på en avskild arbetsplats behöver inte sitta mer annorlunda än någon annan, berättar Joakim Wahlstedt på Input interiör som projektlett och levererat inredningen.

Hjärngympa på schemat

Soffor och fåtöljer med höga ryggar blir en avskild plats för den som behöver lugn och ro. Barn och ungdomar är aktiva och har ett stort behov av att få utlopp för sin kreativitet.

– I den här typen av lärmiljö blir det tillåtet att röra sig vilket innebär att hjärnan aktiveras och stimuleras, säger Joakim Wahlstedt och fortsätter:

– ­Det blir också en ergonomisk aspekt i det, då vi brukar säga att nästa ställning är den bästa. Många tror att arbete i miljöer som dessa ska bli rörigt, men mina erfarenheter säger att det blir precis tvärtom, avslutar han.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret