Hotel Torni

När vi checkar in på Hotel Torni i Helsingfors väntar en resa genom 1900-talets arkitekturstilar och chansen att gå i fotspåren av världsartister, kungligheter och presidenter.

1920-talets byggnadsideal i Chicago och New York med höjd som främsta signum inspirerade arkitektduon Jung & Jung till det som kom att bli Finlands första skyskrapa. Hotel Torni blev vid öppningen 1931 en pionjär inom finsk arkitektur och förändrade Helsingfors stadssiluett i grunden. När byggnaden intill senare integrerades i hotellet kompletterades den ursprungliga art déco-inredningen med jugend och gästerna bjöds på en bredare inblick i 1900-talets stilepoker.

Genom åren är det inte bara lokala höjdare som lockats av de originella interiörerna. Den amerikanska presidenten Herbert Hoover, världsartisten Josephine Baker, James Bond-stjärnan Roger Moore och Prins Bertil av Sverige är några av celebriteterna som checkat in på hotellet.

De senaste åren har Hotel Torni renoverats och nya element har adderats till arkitekturen som gav hotellet en internationell status.

– De nya miljöerna speglar inte ett museum från en specifik era utan är snarare en samtida tolkning av Tornis historia. Originaldetaljer som kakelugnar, marmorgolv, kupolfönster och väggmålningar har restaurerats och förenats med moderna inslag för att skapa en röd tråd genom hotellet, säger Creative Director Joanna Laajisto från Studio Laajisto som har varit ansvarig inredningsarkitekt för hotellrum och korridorer.

Smakfull inredning

Under åren har den kulinariska upplevelsen alltid varit ett självklart inslag. Från att stamgäster serverades drinkar i hemlighet under förbudstiden, via invigningen av Finlands första irländska bar, till det senaste tillskottet OR Restaurant på första våningen. Den sistnämnda är en restaurang där samtidskonst och Le Corbusiers Lampe de Marseille pryder väggarna och en jordnära palett av beige, ockra, brunt, och ljusblått sätter stämningen. Färger som anspelar på menyn som domineras av fisk, skaldjur och vegetariska rätter.

– OR presenterar en skildring av olika stilar och kulörer som skapar en bohemisk miljö med konst i fokus, säger Eva-Marie Eriksson, medgrundare och Senior Designer på Fyra, som har ansvarat för inredningen i hotellets restauranger.

För interiören på American Bar, en våning upp, har mer inspiration hämtats från 1930-talets art déco. Här möts vi av sammetsgröna textilier, en bardisk i marmor och ikoniska armaturer.

– Under renoveringen flyttades American Bar tillbaka till sin ursprungliga plats under hotellets glaskupol, och nu har samma kupolform på ett effektfullt sätt avbildats i bardisken. Den mystiska och eleganta atmosfären i baren fullbordas av Paavo Tynells lampor, fortsätter Eva-Marie Eriksson.

Ljusare miljöer hittar vi på översta våningen och i Ateljee Bar som från början byggdes i anslutning till en landningsplats för zeppelinare. Idén var att passagerare enkelt skulle kunna stanna för en cocktail innan de flög vidare. Några landningar genomfördes aldrig men passagen ner till baren finns kvar. Som namnet, Ateljee Bar, antyder har det historiskt varit en ateljé där unga konstnärer får chans att ställa ut sina verk. Den sobra inredningen har omsorgsfullt valts ut för att ge plats åt både konsten och panoramautsikten.

Input interiör har levererat inredning till både hotellrum och restauranger. Nyckeln till att möjliggöra konceptet har varit ett brett sortiment och ett nära samarbete mellan projektledare och inredningsarkitekter.

– Hotel Torni har länge varit ett landmärke i Helsingfors och har en självklar plats i stadens kulturhistoria. Det är spännande att få vara del den typen av projekt, framför allt med tanke på de olika miljöer, produkter och funktioner som måste samspela för att skapa en unik upplevelse för gästerna, avslutar Janne Härmä, Account Manager på Input interiör i Helsingfors.