SKF

Den omgivande naturen, det historiska arvet och hållbar inredning var viktiga komponenter när SKF skapade ett nytt huvudkontor.

På SKF:s nya huvudkontor genomsyras interiören av det historiska arvet, hållbar inredning och den omgivande naturen.

För det världsledande företaget SKF har anknytningen till Gamlestaden i Göteborg aldrig minskat. Byggnaden för det nya huvudkontoret var ett tidigare centrallager inom koncernen, och från samma plats styrs SKF:s globala verksamhet i dag.

Arkitektkontoret Liljewall som, på uppdrag från BRA Bygg och i samverkan med SKF, ritade ombyggnationen står också bakom den interiöra gestaltningen. För att knyta an till fabrikslokalerna i området har tegelstommen bevarats och invändigt har lagerförråd ersatts med moderna mötesrum, aktivitetsbaserade kontorslandskap och gemensamma samarbetsytor.

– Nyckeln i utformningen har varit att lyfta blicken och titta ut. Genom fönstren syns rödbruna tegelfasader, den blåa himlen, gröna trädkronor och ärgade koppartak. Dessa kulörer är framträdande i huset och tillsammans med SKF:s egen färgpalett skapas en balans mellan byggnaden och naturen, berättar ansvarig inredningsarkitekt Katarina Söderström från Liljewall.

Förvalta historia

Rymliga ljusgårdar ger ett naturligt ljusinsläpp som tillsammans med de naturnära färgerna bidrar till en levande helhet.

– Från entréplan kan man titta upp och se hur det genomgående färgspelet förenar och binder samman de olika våningsplanen. Till exempel genom att kulören på kalkstensgolvet återfinns i möbeltyger och på närliggande fasader som skymtar genom de breda fönsterpartierna, fortsätter Katarina Söderström.

Dimensionerad för 900 medarbetare och rustad för att möta framtidens utmaningar rymmer byggnaden också plats för att förvalta företagets rika industriarv.

– SKF:s ambition var att skapa ett hus som andas framtid, i en miljö där historia och ursprung lever kvar. Vi behöll de råa betongpelarna och använde naturliga material för att skapa en interiör som har goda förutsättningar att stå i hundra år framöver. Samtidigt är det ett aktivitetsbaserat kontor där arbetsstolar varvas med träningscyklar och pilatesbollar för att erbjuda olika typer av ergonomiska och fysiska mötesmöjligheter, berättar Katarina Söderström.

Prisad kontorsbyggnad

Med fokus på cirkulära modeller, tydliga hållbarhetsmål och personalens välbefinnande blev kontoret det första i Sverige att uppnå miljö- och hälsocertifieringen LEED Platinum. Genom att behålla stommen i huset, återvinna byggnadsmaterial, installera solpaneler på taket och återbruka inredning har SKF kunnat minska klimatavtrycket.

– Stora delar av husets kontorsmöbler, både arbetsstolar och skrivbord, har återanvänts från det gamla huvudkontoret. Alla nya möbler som tillförts uppfyller Möbelfaktas miljökrav och kommer nästan uteslutande från nordiska producenter. För att säkerställa en lång livslängd på inredningen har vi använt oss av gedigna material som massivträ, ull, läder och stål, berättar projektledare Linda Jorfors på Input interiör, som agerat helhetsleverantör av inredning i projektet.

Målet med huvudkontoret är att skapa en attraktiv och flexibel arbetsplats som främjar hälsa och välmående hos de anställda. I en balans mellan funktion och estetisk har Input interiör varit med och utformat en dynamisk arbetsplats som kan möta olika behov.

– Alla designelement i form av möbler och inredning fyller en funktion. Furupanelen i receptionen vävs ihop med möbler av samma material, och skapar en bättre akustik i den luftiga entrén. På samma sätt bidrar inredningen till att skapa zoner för olika typer av arbete och samarbeten. Att förena material och färger med funktion har varit avgörande för interiören, avslutar Linda Jorfors.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret