SBAB

Input interiör har levererat och monterat inredning som säkerställer en behaglig ljudnivå i de öppna kontorslandskapen.

När SBAB flyttade in i ett över 100 år gammalt bankpalats skapades naturliga mötesplatser, öppna våningsplan och en ny funktion för husets kassavalv.

Från Stora torget i Karlstad går det att kliva rakt in på våning tre hos bolånebanken SBAB. Genom att utforma en välkomnande interiör har personalen, som samlokaliserats från stadens olika kontor, integrerats under ett och samma tak.

– I entrén möts medarbetare och besökare av dämpade färger, ett naturinspirerat materialspråk och långa siktlinjer. Element som återkommer genom hela huset. Vi har hela tiden arbetat med en röd tråd för att skapa en helhet och gemenskap, berättar ansvarig inredningsarkitekt Johan Alvfors på Codesign som står bakom den interiöra gestaltningen.

Inredningskonceptet tar avstamp i SBAB:s kärnverksamhet – bättre boende och boendeekonomi. Dagsaktuella inredningslösningar och trender har förbisetts till förmån för att reflektera företagets värden och ambitioner.

– Tanken är att kontoret ska återspegla känslan av att komma hem genom en varm, tillåtande och familjär interiör. Inredningen är också ett verktyg som ska hjälpa företaget att uppnå sina mål, där varje våning, zon och utrymme bidrar till det, fortsätter Johan Alvfors.

Akustiska utmaningar

Öppna ytor, både horisontellt och vertikalt, sträcker sig genom hela byggnaden. För att möjliggöra smidiga förflyttningar mellan olika våningar används en central trappa som utgör ryggraden i huset.

– Lokalerna är utformade för att medarbetare ska kunna cirkulera mellan olika ytor och trappan spelar en nyckelroll för att öppna upp och binda ihop de olika våningsplanen. Medarbetarna, som inte är bundna av teknisk utrustning, kan välja mellan stående och sittande mötesrum, öppna kontorslandskap, sociala samarbetsytor och vilolounger. Det finns arbetsmöjligheter som passar för alla, förklarar Johan Alvfors.

På det aktivitetsbaserade kontoret arbetar delar av personalen med kundservice. Många telefonsamtal och öppna arbetsmiljöer innebär inte sällan högre ljudnivåer. Codesign och Input interiör, som var helhetsleverantör av inredning i projektet, säkerställde en lösning på den akustiska utmaningen med hjälp av inredningen.

– Arbetsborden är utrustade med ljuddämpade front- och gavelskärmar och har tillsammans med textilier och gardiner bidragit till en behaglig ljudnivå på kontoret. Strax efter inflyttningen uppstod ett behov av isolerade utrymmen för att sitta och arbeta ostört. Då presenterade vi en hyreslösning med portabla poddar som kunden var bekanta med från sitt Stockholmskontor. De blev ett bra komplement som möjliggjorde mer plats för ostört arbete, berättar Peter Ågren, platschef på Input interiör i Karlstad.

En våning för alla

Om trappan är ryggraden är den gemensamma matsalen, som utgörs av en serie med sittgrupper och mötesplatser, hjärtat i byggnaden.

– När alla medarbetare skingras på morgonen för att sätta sig på olika våningsplan kommer de tillbaka för att mötas, umgås och utbyta erfarenheter i matsalen under dagen. Här finns en kaffebar med en barista, soffgrupper, stå- och kafébord och en terrass ut mot torget, berättar Susanne Wyser, intern projektledare från SBAB.

I anslutning till matsalen kan medarbetarna samlas på den välvda gradängen som omger ett antal bord och en AV-vägg avsedd för större digitala presentationer och möten.

– Vi är glada att det finns en stor variation av mötesplatser i huset och att interiören reflekterar vår verksamhet på ett bra sätt. Former, färger och möbelval hänger ihop och det ger en härlig och harmonisk känsla att kliva in på kontoret, avslutar Susanne Wyser.

När arbetsdagen i SBAB:s lokaler avlutas är det många medarbetarna som tar sig ner till Wermlandsbankens gamla kassavalv som nu omvandlats till, ett minst sagt, säkert cykelförråd. Ställen, med plats för flera hundra cyklar, levererades och monterades av Input interiör.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret