Original Sokos Hotel Helsinki

Inredningen speglar genomgående atmosfären i byggnaden från 1952.

Original Sokos Hotel Helsinki färdigställdes 1952 och är ett landmärke över funktionalismens era. Uppdraget till inredningsarkitekterna på Fyra var att uppdatera hotellets lokaler samtidigt som man bevarade atmosfären från 50-talet med respekt för den ursprungliga designen.

Under processen renoverades allt från hotellrum, lobby och korridorer till restaurangen på 10:e våningen, som till viss del är en historiskt skyddad lokal. Utöver detta renoverades och restaurerades originalmöbler såsom fåtöljer och armaturer.

Restaurangens blickfång är utsikten över Helsingfors och under renoveringen togs sådant som hindrade utsikten bort för att öppna upp ännu mer. Restauranglokalen innehåller också många kulturellt och historiskt värdefulla föremål så som ljuskronor formgivna av Paavo Tynell.

– Under årtionden har byggnaden både reparerats och renoverats, så det viktigaste var att visuellt sammanfoga byggnadens olika delar, förklarar Eva-Marie Eriksson från Fyra.

Input interiör har levererat inredning till 10:e våningen.

– Det var jätteroligt att få vara en del av detta projekt där inredningen tagits fram med respekt för den värdefulla kulturella och historiska atmosfären, säger Janne Härmä, projektledare på Input interiör i Helsingfors.