Scolare & Enoteca Banco Vini

I en gammal banklokal i Helsingfors har en liten del av Italien dykt upp i avskalad form. Här förenas restaurang Scolare och vinbaren Enoteca Banco Vini i ett hållbart koncept.

I området som i folkmun kallas ”bankhörnet” har flera av byggnaderna, som namnet antyder, varit försedda med såväl bankfack som kassavalv.

Den Michelin-belönade kocken Pekka Terävä och hans företag Olo Collection ligger bakom satsningen på Restaurang Scolare och vinbaren Enoteca Banco Vini. Totalt äger Olo Collection åtta restauranger runt om i den finska huvudstaden.

När projektgruppen besökte lokalen för första gången fanns det något som fascinerade dem, och de insåg snabbt vilka möjligheter som fanns för förädling.

– Vi vill att lokalen ska väcka känslor och när vi kom hit för första gången förstod vi direkt att det här är rätt ställe. Med gästerna i fokus ville vi skapa en känsla av att restaurangen funnits här under en lång tid och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Pekka Terävä, Creative Director på Olo Collection.

Under projektets gång har Olo Collection fokuserat på att minska sitt koldioxidavtryck. Inköp av nya möbler har minimerats i så stor utsträckning som möjligt och istället har de blickat mot rekonditionering, renovering och återbruk.

Till sin hjälp har de haft Input interiör som agerat både leverantör och samarbetspartner. Med erfarenhet och kunskap i ämnet har inredningsföretaget hittat nya sätt att återbruka möbler i enlighet med konceptet.

– Mycket är återanvänt och hämtat från Olo Collections egna lager. De möbler som inte var i tillräckligt bra skick renoverades – däribland en del återanvända stolar och fåtöljer. Möblerna som har klätts om har fått nya färger för att passa byggnadens industriella känsla, säger Tanya Liuko, Account Manager på Input interiör.

Lokalens ursprung är närvarande

Under renoveringen av lokalen frilades röda tegel- och betongytor som tillsammans med de gamla stengolven tar stor plats. Detta kombineras med möbler i mörkrött som speglar tegelväggen. Här finns även möbler i olivgröna toner som bidrar till att skapa en kontrast i interiören.

Byggnadens ursprungliga takfönster låter sig också ta plats. Placerat centralt – i hjärtat av lokalen bidrar det med ljusinsläpp och är en av delarna som arkitektbyrån Franz Design har fokuserat på i jobbet med att bevara lokalens ursprung i interiören.

– Det är en levande men ändå avslappnad känsla i restaurangen – det finns ett ”levt liv” i den här gamla bankhallen. Det känner man av och vi vill att gästerna ska fokusera på upplevelsen. Det finns inget rätt sätt att känna eller uppleva, säger Lauri Skyttä, Senior Designer på Franz Design och fortsätter:

– Med interiören ville vi inte bara efterlikna en italiensk restaurang. Vi ville skapa en restaurang som likaväl kunde vara i Italien. Det diskuteras mycket om vad som egentligen är italiensk mat – för oss är det bra råvaror, respekt för mat och starka traditioner. Vi hoppas att det återspeglas i interiören, säger Lauri Skyttä.

Att en cirkulär och hållbar vision har präglat projektets alla delar tycker Tanya Liuko speglas i slutresultatet.

– Det har varit ett bra samarbete mellan alla involverade parter och starka värderingar kring cirkulär ekonomi genomsyrade hela projektet, från start till mål. Scolare och Enoteca Banco Vini erbjuder en speciell upplevelse och den kommer att locka många återkommande besökare, avslutar hon.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret