Zander K

Gröna nyanser sticker ut ur den annars diskreta färgsättningen som går hand i hand med inredningens återkommande inslag av naturmaterial.

Med en modern karaktär inspirerad av norsk dov natur skapar Zander K en oas där diskreta detaljer tillåts fånga besökarens tankar.

Zander K, mitt i centrala Bergen, smälter med sina sex våningar in i stadens bebyggelse då de två översta våningarna har dragits in för att harmonisera med den låga stadsbilden. Här finns 249 rum, men det ser mindre ut utifrån. På den blå fasaden finns heller ingen stor skylt utan endast en mindre diskret. Det handlar om att skapa en känsla av exklusivitet, men inte nödvändigtvis lyx.

– Jag gillar två sorters hotell. Dels klassiska lyxhotell där varje detalj är omsorgsfullt genomtänkt. Den typen av hotell är som eleganta damer. De åldras inte. Det andra är ett gemytligt hotell, som inte är för glittrigt. Det ska kännas som hemma. Utmaningen med Zander K var att bygga något helt nytt som känns genuint och inte artificiellt, säger Eero Koivisto som tillsammans med ett team från arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune står bakom designkonceptet för Zander K. Input interiör har projektlett upphandling, leveranser och montering.

Guidande element

Inspirationen till Zander K är hämtad från Norges natur med grön, mörk, dov skog. Det ska kännas när besökarna kliver in i lobbyn. Det ska vara mysigt och skönt. För att skapa arkitektonisk ordning och balans utgick Claesson Koivisto Rune från stora och små element i inredningen som fick bygga upp hotellets grunder.

– När du kliver in i byggnaden går du in i en grön värld. Det tar bara några tiondels sekunder att ta sig igenom luftslussen i grönt glas men det är en stark upplevelse som för dig rakt in i lobbyn. Här möts du av asymmetriskt placerade pelare i polerad rå betong som bidrar till skogskänslan. För att orientera besökarna i lobbyn, som öppnar upp till alla delar av hotellet, har varje avdelning fått element som är i större skala än normalt, säger Eero Koivisto.

Det första storskaliga som fångar uppmärksamheten är ett åtta meter långt bord från Nikari. Bakom det finns en bardisk i zink. Receptionsdisken i brun marmor ger en solid och tung känsla, precis som det sex meter långa marmorblocket i matsalen som hänger på en vägg i rå betong. Även de runda gröna gardinerna som går att dra för i restaurangen utgör ett vägledande moment.

– När elementen finns på plats är det enkelt för oss att välja inredning. Funktioner, material och färger är redan satta. Det är bara att utgå från paletten som finns. Och hittar vi inte det som behövs får vi specialtillverka, förklarar Eero Koivisto.

Diskreta detaljer

Zander K rymmer, precis som många andra Claesson Koivisto Rune-projekt, spännande men diskreta detaljer. Här finns till exempel många designklassiker som till viss del förändrats, utan att det är helt uppenbart. Som klassiska Thonet-stolen Nr.18. För att skapa något unikt och intressant monterades stolarna i en mix av mörka och ljusa träslag. En spännande koppling till stadens 280 regndagar går också att hitta i mönstret på hotellrummens gardiner.

– Jämför det med att fika med en vän. När ni sitter och pratar och koncentrerar er på varandra tänker ni inte mycket på er omgivning. Om vännen däremot är sen, och du sitter själv och väntar – då ska omgivningen fånga din uppmärksamhet och väcka tankar. Inget högljutt och skrikigt utan tystlåtet och lite klurigt, avslutar Eero Koivisto.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret