Vattenfall Stockholm

Det öppna atriet skapar rymd och ger en överblick av de olika våningsplanen.

I ett attraktivt läge med direkt anslutning till både Friends Arena och Mall of Scandinavia i Solna ligger Vattenfalls energieffektiva och smarta huvudkontor.

Ledorden för projektet vara effektivitet, öppenhet och ansvarstagande. Målet var att göra Vattenfall till en attraktiv arbetsgivare samt att vara nummer ett för miljön. Resultatet blev en av Sveriges mest energieffektiva kontorsbyggnader. Genom att nyttja värme och el från sol- och vindkraft har byggnaden lägre energianvändning än vad EU-energiklassning Green Building kräver. Kontoret består av fyra sammanlänkade hus som är mellan åtta och fjorton våningar höga. Atriet binder samman de fyra huskropparna och har fri rymd upp till åttonde våningen. Varje del har tilldelats ett av elementen – jord, vatten, eld och vind, och skapar orienterbarhet i den stora byggnaden.

Archus arkitekter har ritat byggnaden och Tengbom står bakom interiören. Input interiör har sett till att inredningens budget, miljö- och kvalitetskrav säkerställts samt samordnats till de 43 000 kvadratmeter stora kontoret

Kompetens över generationsgränser

Här samlas företagets drygt 2 000 anställda i Stockholmsområdet, som hittills arbetat på tre olika kontor. En tydlig campuskänsla genomsyrar hela byggnaden och naturliga mötesplatser bjuder in till spontana samtal, kreativa möten och erfarenhetsutbyte.

– På Vattenfall står vi inför ett generationsskifte, det har därför varit viktigt att arkitekturen skapar mötesplatser för kommunikation mellan medarbetare för att möjliggöra kompetensöverföring mellan generationerna. Dessutom är de spontana mötena utvecklande för företaget och gör att nya idéer kläcks. Vi hade höga förväntningar när vi flyttade hit. Och hittills har de överträffats. Vi har fått ett helt nytt sätt att arbeta och umgås, berättar Olle Larsten, projektledare på Vattenfall.

Med plats för alla

Alla medarbetare har en egen arbetsplats i ett öppet kontorslandskap och därtill finns det 300 mindre rum för enskilt och ostört arbete samt mängder av öppna mötesplatser för kreativt arbete och spontana möten.

För att möjliggöra detta har en okonventionell planlösning tagit form där de traditionella arbetsplatserna flyttats in mot mitten medan det vid fönstren ges plats åt möten. Genom mixen av funktioner skapas en dynamisk arbetsmiljö som ska leda till ökad trivsel, produktivitet och lönsamhet.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret