Segerstedthuset

Ett hus i parken. Så beskrivs konceptet för Segerstedthuset i Botaniska trädgården i Uppsala. Här verkar utsidans växtliv och fasadens geometriska former i symbios med interiören.

I Botaniska trädgården i Uppsala har Segerstedthusets kantiga kropp lagt grunden till det moderna formspråk som följer med besökaren in genom entrédörrarna. Här har över 600 personer från Uppsala Universitets ledning och administrativa verksamhet samlats under ett och samma tak. Tidigare satt de på nio olika platser runt om i staden.

– Huset och inredningen samarbetar. Det moderna formspråket från fasaden följer med i in och skapar en helhet mellan insida och utsida, säger Kristin Östberg från Indicum, som på uppdrag av Uppsala Universitet och i samarbete Input interiör har färdigställt Segerstedthusets inredning.

Geometriska och naturliga uttryck

Kärnan i huset består av ett öppet, ljust atrium och en vacker trappa i ek som binder samman våningsplanen. Här är det liv och rörelse. Synliga gångstråk leder till sociala funktioner som lounger, mötesrum och kaffestationer. Arbetsplatserna som kräver ett lugnare läge har placerats längre ut i husvingarna.

Det skulpturala och grafiska formspråket från fasadens karaktär har plockats upp i möblerna och syns bland annat i form av fototryck och korslagd fanér i mötesborden.

– Det är ett triangelformat hus och många av rummen har spetsiga vinklar. Vi har valt att tolka det och ta konceptet vidare med geometriska former i såväl möbler som textilier. Samtidigt vet vi att det är svårt att orientera sig när vinklarna inte är kvadratiska, som vi är vana vid. Därför har vi arbetat mycket med färgkodning i accentfärger på de olika våningsplanen, förklarar Kristin Östberg.

Gröna toner fungerar som bas i projektet, och knyter an till Botaniska trädgården och park-konceptet. Därefter har resterande grundfärger, rött, blått och gult plockats upp i såväl möbler och golv som i arbetslounger och mötesrum. Även materialen flirtar med natur och uteliv. Stengolv och ullmattor ger en skön känsla och ek har lyfts fram för att skapa ett tidlöst intryck. Det klassiska träslaget ger en viss tyngd som matchar Uppsala Universitets profil. Stora växtväggar fulländar park-konceptet och bidrar samtidigt till en god inomhusatmosfär.

Framtidssäkrat

Universitetsledningen har låtit Segerstedthuset innehålla alla typer av arbetsplatser. Här finns både enskilda arbetsrum, kontorslandskap och avdelningar som jobbar aktivitetsbaserat. Husets planlösning ger dessutom möjligheter att ställa om helt till en aktivitetsbaserad miljö.

– Vill man i framtiden arbeta aktivitetsbaserat går det att ställa om utan att behöva bygga om. Arbetsrummen kan till exempel fungera lika väl som mötesrum och alla gemensamhetsutrymmen som garderober, personlig förvaring och café finns redan på plats. Det är helt enkelt framtidssäkrat, avslutar Kristin Östberg.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret