Reaktor

En spiraltrappa knyter samman de olika våningsplanen.
Material, design och accessoarer är inspirerade av nordisk natur och tar sig uttryck genom trä, ull och gröna växter.
Lokalerna speglar Reaktors mångsidighet där kontorsmiljön går att variera efter behov och arbetssätt. Sociala ytor och mötesrum finns det gott om, med varierande typer av sittande.
Terrassen som omger den översta våningen bjuder på en svårslagen utsikt över domkyrkan.
Översta våningen erbjuder en avslappnad atmosfär med sociala ytor där personalen kan umgås eller bada bastu.

Det mångsidiga design- och teknikföretaget Reaktor utvecklas ständigt och deras plattform i Helsingfors har utformats för att göra likadant.

Reaktor har från starten 2000 gått från ett lokalt företag i Helsingfors till en internationell aktör med kontor i städer som Tokyo, New York, Amsterdam och Dubai. När kontoret i Helsingfors skulle flyttas var målet att finna lokaler som både speglade Reaktor och kunde anpassas efter arbetssättet. Att hitta en lämplig byggnad tog flera år, men resulterade i ett kontor i hjärtat av Helsingfors, nära stadens universitet och domkyrka.

Kontoret har utformats i nära samarbete med dSign Vertti Kivi & Co, med designchef Vertti Kivi i spetsen, som tidigare har arbetat med Reaktor i New York. Projektet tog avstamp ur idén om en så inspirerande arbetsmiljö som möjligt. Byggnadens insida totalrenoverades för att passa Reaktor, men det gedigna betonggolvet fick vara kvar och putsades upp för att möta kraven hos ett modernt kontor.

Ett kontor i förändring

I första hand var målet att skapa ett kontor som speglade verksamheten – ett slags Reaktorhus. Samtidigt var det viktigt att med hjälp av utformning och rumsliga lösningar skapa en mångsidig arbetsmiljö som kan anpassas och förändras. Alla fasta inventarier är speciellt framtagna efter Reaktors behov. Genom mötesrum som kan omvandlas till arbetsrum och rumsavskiljare som kan ändra arbetsytorna, går det att förändra både kontoret och arbetssättet. Arbetsstationerna har speciella väggar som går att skriva eller rita på när en kreativ tanke slår till. Smarta digitala lösningar har integrerats i inredningen, till exempel kan de anställda styra belysningen med en app.

Skandinavisk stil

Med undantag för entrén syns inte Reaktors logotyp eller deras röda brand color någonstans. Kontoret ska påminna mer om ett hem än en traditionell arbetsplats. Lokalerna är inredda i skandinavisk stil där onödiga detaljer har plockats bort. Trots att teknologi spelar en central roll i Reaktors arbete, var det inget element som företaget ville framhäva. Material, design och accessoarer är inspirerade av nordisk natur och tar sig uttryck i trä, ull, filtar och gröna växter.

– Reaktor har varit otroligt involverade i inredningens utformning och har lagt stor vikt vid möblernas funktion och utseende. Produkter från ett åttiotal olika möbeltillverkare har använts för att passa kontorets stil- och arbetssätt, säger Patrik Holmén på Input interiör som har hanterat leverans och montering av all lös inredning till kontoret.

 

Från uppkoppling till avkoppling

Våningarna utgår från samma planlösning. Placerat i mitten finns en piazza där medarbetarna kan äta frukost och lunch tillsammans. En spiraltrappa klädd i grönska knyter ihop piazzorna på de olika våningarna. Ju närmare ytterkanterna av byggnaden, desto tystare är det. För Reaktor var det viktigt att alla våningar ger möjlighet att arbeta fokuserat i ett lugnt område där tysta rum erbjuds. På sjätte våningen, husets högsta, råder en lugn och stilla atmosfär. Här finns plats att varva ner, bland annat i en bastu där insidan är klädd i bränt oljat trä. En stor terrass omger våningen och erbjuder en svårslagen panoramavy över Helsingfors takåsar.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret