Lunds Tingsrätt

Exteriören utgörs av hållbara naturmaterial som koppar, glas och en sockel i kalksten.

Funktionella lösningar, nyskapande arkitektur och hållbar inredning gör Lunds nya tingsrätt till en av Sveriges modernaste domstolar.

Precis vid centralstationen ligger Lunds nya tingsrätt, det senaste tillskottet i den växande stadsvyn som välkomnar besökare och invånare i Lund. Med sina sex våningar och moderna uttryck är den raka motsatsen till sin äldre föregångare, som var för liten och inte levde upp till den rättssäkerhet som dagens tingsrätter kräver.

Säkra flöden

Den nya tingsrätten möjliggör att verksamheten får plats och kan växa på sikt, samtidigt som den underlättar arbetet från ett rättssäkert perspektiv. Med flera olika ingångar och funktionella lösningar skapas ett tryggt och säkert flöde i huset där åhörare, målsäganden och vittnen inte behöver mötas. De som arbetar med rättsmål kan nå salarna utan att behöva passera allmänna ytor vilket skapar en tryggare arbetsmiljö.

– Det är en modern byggnad som signalerar öppenhet och tillgänglighet samtidigt som kraven på säkerhet tillgodoses. Vi har levererat all lös inredning till salar, allmänna utrymmen och arbetsplatser och då med hänsyn till de höga säkerhetskrav som finns, säger Marie Lindahl på Input interiör som ansvarat för upphandling, leverans och montering av inredningen.

Hållbar standard

Med låg energiförbrukning och solcellsanläggning på taket uppnår byggnaden miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld.

– Både byggnadsmaterial och inredning präglas av hållbara val där möblerna lever upp till de miljö- och kvalitetskrav som ställs av Domstolsverket. Vi har även assisterat i att flytta en hel del befintlig inredning från den förra tingsrätten, säger Marie Lindahl.

Tingsrätten är ritad av FOJAB arkitekter. Det interiöra konceptet har Tengbom ansvarat för.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret