Energimyndigheten

Ett spännande intryck när gjuteriets historia möter nya tekniker och material.
Kontoret har flera aktivitetszoner för olika typer av arbete.

I Eskilstuna har Energimyndigheten renoverat och anpassat en övergiven industrilokal för att skapa rum för en modern aktivitetsbaserad arbetsplats.

Det före detta gjuteriet i Eskilstuna härstammar från tidigt 1900-tal. Lokalerna stod övergivna fram tills nyligen då Carlstedt arkitekter fick uppdraget att omvandla den gamla byggnaden till en modern arbetsplats åt Energimyndigheten. Efter en omfattande renovering där en stor del av byggnadens originalinteriör behölls, kunde myndighetens nära 400 anställda flytta in i sitt nya aktivitetsbaserade kontor, inrett av White arkitekter.

– Vi hade ett önskemål om att bevara så mycket som möjligt av de ursprungliga lokalerna och slutresultatet blev precis som vi tänkt oss. Det blir ett väldigt häftigt intryck när husets järnbalkar, tegelväggar och lite ruffigare ytor möter nya material och tekniker, säger Evastina Hagen, lokalplanerare på Energimyndigheten.

Energisparande lösningar

En av Energimyndighetens viktigaste uppgifter är att informera om hur företag och hushåll kan effektivisera sin energianvändning.

– Det är viktigt för oss att leva som vi lär, vi kan inte förespråka energieffektivisering och sedan arbeta på ett kontor som inte följer den standarden. Därför har vi integrerat klimatsmarta och hållbara lösningar i byggnaden, som behovsstyrd ventilation och fönster som släpper igenom ljus men ingen värme. Snart kommer vi att installera solceller på taket samt laddstolpar på gården, där våra anställda kan ladda både sina elcyklar och bilar, fortsätter Evastina Hagen.

En mix av gammalt och nytt

Det är inte bara energiförbrukningen som myndigheten har sparat in på. 73% av kontorets inredning är återbrukad, ett initiativ som sparat både pengar och resurser.

– Som offentlig verksamhet har vi en­ begränsad budget till nya inköp, och därför har vi tagit med så mycket som möjligt av befintliga möbler från vårt tidigare kontor. Vi har klätt om stolar, installerat nya bordsskivor på våra höj- och sänkbara bord och i princip återanvänt hela vår förra matsal. Med vårt återbruk har vi kunnat hålla nere kostnaderna samtidigt som vi gör en bra insats för miljön, säger Evastina Hagen.

Den återbrukade inredningen har kompletterats med nyproducerad inredning till kontorets loungeutrymmen, bibliotek samt konferens- och mötesrum. Input interiör står bakom upphandling, projektledning och leverans av de miljömärkta möblerna och textilierna.

– Ett projekt där vi har fått visa våra styrkor i flexibilitet, problemlösning och att kunna koordinera, säger Lotta Brännlund, säljare och projektledare på Input interiör.

– Det finns alltid utmaningar med att leverera till en så pass gammal byggnad när det pågår omfattande renoveringar. Vi ska få allt att klaffa med både byggarbetare, arkitekter och framförallt med kundens tidsschema.

Med flytten införlivades ett aktivitetsbaserat arbetssätt där uppgiften för stunden styr var de anställda sätter sig. Lokalerna är indelade i aktivitetszoner där inredningen stödjer olika typer av arbete; enskilt eller i mindre grupper samt större ytor för workshops och brainstorming.

– Det är ett modernt aktivitetsbaserat kontor som fortfarande andas industrikänsla och har en häftig mix av både ny och återbrukad inredning. Ett kontor som känns unikt, avslutar Lotta Brännlund.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret