Centiro

I Viared, strax utanför Borås, ligger huvudkontoret för det globala IT-företaget Centiro. Med gedigna träarbeten och skandinaviskt formspråk har företaget skapat en arbetsplats som känns som hemma.

Centiro är ett av de största namnen inom molnbaserade tjänster för e-handel och logistik. De senaste årens snabba tillväxt har resulterat i en utbyggnad som mer än fördubblat kontorets yta. Med ljusa framtidsutsikter har det skapats rum för 300 medarbetare, även fast företaget idag har 180 anställda. Såväl det befintliga som det nybyggda huset är signerade Gert Wingårdh, som utformat kontoret i nära samarbete med Centiro.

– Ledorden var ungt, urbant och skandinaviskt. Vi valde att arbeta med mycket trä för att knyta an till ekarna och skogen utanför, samtidigt som vi också bryter av med ruffare material som betong. Interiören är också en härlig mix av klassisk design och yngre formgivare, berättar Madeleine Müller, inredningsarkitekt på Wingårdhs.

Den urbana interiören speglar också ett företag som, trots internationella kontor runt om i världen, står stadigt med rötterna i Borås.

– Det är roligt att Centiro är måna om sin Boråsförankring och har valt produkter från lokala leverantörer, bland annat arbetsbord från Horreds och mattor från Kasthall, säger Pernilla Sackemark, säljare och projektledare på Input interiör som projektlett och levererat all inredning till det nya kontoret.

 

Ett levande centrum

För att skapa ett dynamiskt hus lade Gert Wingårdh stor vikt vid att utforma en inre kärna som knyter samman de båda byggnaderna. Resultatet blev ett atrium som speglar Centiros essens och på ett naturligt sätt blir det nya husets hjärta. Det iögonfallande trapphuset i atriet ger en skandinavisk känsla med sitt träarbete i furu och douglasgran, betsat i olika toner som skapar färgstarka intryck.

– Det är möjligt att vi har valt svårare material som kräver mycket kärlek, men resultatet blev ju fantastiskt, säger Lisbeth Hedin, facility manager på Centiro. Vi har satsat mycket på dessa ytor, här finns landningsplatser där man kan ta en frukt och träffa kollegor. Även i trappan finns landningszoner med härliga fåtöljer. Det är i dessa utrymmen som utbyten sker; idéer och skratt.

Monolog och dialog

Den ursprungliga byggnaden erbjöd arbetsplatser i ett öppet kontorslandskap, ett koncept som infördes även i den tillbyggda delen. Alla anställda har fasta platser och varje sektor har också tillgång till mindre rum i landskapet.

– I ett öppet landskap är det viktigt att erbjuda utrymme för avskilt arbete och enskilda samtal. Därför finns monologrum, små hytter som är tänkta för telefonsamtal. Det något större dialogrummet har plats för två personer, säger Madeleine Müller.

Ett nytt tillskott är gnuggzonerna, som ligger i anslutning till arbetsplatserna, där upp till tio personer kan mötas för att tillsammans gnugga geniknölarna.

– Det är en miljö med mjukare sittning, med soffor och puffar, där man tillåts vara kreativ. Tanken är låta idéerna flöda, säger Lisbeth Hedin.

Något för alla sinnen

Centiros anläggning innefattar också en lunchrestaurang på bottenplan med plats för 200 gäster, som dessutom är öppen för allmänheten.

– Restaurangen tillför både energi och puls och blir en naturlig plats att avnjuta en lunch tillsammans med kollegor eller besökande kunder. Eftersom restaurangen inte ska upplevas som alltför stimmig eller högljudd, har vi inrett med stoppade soffor och väggpaneler som skapar en behaglig akustik, säger Madeleine Müller.

Den dynamiska restaurangen står i kontrast till det inglasade uterummet Vinterträdgården, en mötesplats med terrakottafärgade puffar och sittdynor. En gång i veckan ställs möblerna undan för morgonyoga med de anställda.

– Vi har miljöer som berör alla våra sinnen, hela kroppen ska få något när man befinner sig i huset. Du ska känna att du vill vara här, berättar Lisbeth Hedin.

Centiros verksamhet har flera gånger topplacerats på listan Great Places to Work – ett kvitto på att medarbetarna trivs och känner sig bekväma på sin arbetsplats.

– Det bästa med det nya kontoret är känslan i huset. Många säger att det inte känns som att de går till jobbet utan till en plats som känns mer som hemma, avslutar Lisbeth Hedin.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret