Valimo Park

Hur kan en och samma kontorsmiljö få flera företag, alla med olika profiler och värderingar, att känna sig representerade och välkomna? Frågan blev aktuell när Fyra Arkitekter fick i uppdrag av försäkringsbolaget Varma i Helsingfors att uppdatera och utveckla ett kontorshotell från 90-talet.

Hela byggnaden var starkt präglad av de många framgångsrika tech-företag som under 90-talet samlats i kvarteret. I Varmas lokaler huserade tidigare en och samma hyresgäst som nu effektiviserat verksamheten och reducerat lokalytorna med 50 procent.

– Huset andades tech och 90-tal. Hårda material och kalla färgsättningar med svart, grått och rött dominerade. För att nya hyresgäster och besökare inom andra branscher skulle känna sig hemma behövde lokalerna anpassas, säger Niina Sihto, inredningsarkitekt och grundare av Fyra Arkitektbyrå.

De arbetade för att hitta en ny personlighet i byggnaden och utformade namnet och temat Valimo Park. Som en kontrast till det som varit skapades med naturliga material- och färgval, som ek, gröna nyanser och terrakotta, en park-känsla.

– Entrévåningen har flera olika funktioner med reception, restaurang, förvaring för besökare, mötesrum och separata rum att hyra för affärsluncher. Vi har strävat efter en enhetlig och fräsch look som ska passa vilket företag som helt, men utan att kännas opersonligt. Restaurangen som är öppen för alla har möblerats för att skapa variation i sittningarna och för att tona ner den öppna ytan. Här kan man både äta och jobba en stund, berätta Niina Sihto.

Ett annat spännande inslag högst upp i byggnaden, på våning sju, är de tre basturna och de modernt utformade representationsytorna för ökat välbefinnande på arbetsplatsen. Dessa påminner samtidigt om byggnadens ursprung från 90-talet då bastun blev en viktig detalj på kontor över hela Finland.

– Temat i byggnaden är behagligt och det är lätt att se hur företag från flera olika branscher ska arbeta och trivas här. Inne på det egna kontoret är alla hyresgäster fria att välja hur det ska se ut. Men till gemensamma utrymmen som lobby, restaurang, konferens- och mötesrum och korridorsytor har vi levererat inredning från flera olika producenter som Artek, Muuto och Vitra. En handplockad mix som håller hög kvalitet och känns tidlös. Det här kommer att fungera i många år framöver, säger Rikka-Maria Slotte, projektledare och säljare på Input interiör i Helsingfors.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret