Axis Communications

Hållbarhet, estetik och framförallt en stark företagskultur med medarbetaren i fokus har på ett omsorgsfullt sätt format Axis Communications nya huvudkontor.

I nordöstra Lund ansluter huvudkontoret som ett nytt ansikte utåt till de befintliga byggnaderna i Ideonområdet där Axis Communications verkar. Företaget som är världsledande inom nätverksvideolösningar grundades i Lund 1984 och har snabbt vuxit både internationellt och på hemmaplan.

Tål ögats slitage

Det 42 000 kvadratmeter stora och tio våningar höga kontorshuset är ritat av Fojab Arkitekter och fungerar som ett sammanlänkande nav för Axis medarbetare. Byggnadens fasad är klädd i natursten som kompletteras med stora glaspartier inramade av vita lameller. Lokalerna kan beskrivas som vackra, men samtidigt ödmjukt tillbakalutade.

– Skandinaviska naturmaterial som sten och trä binder byggnaden till platsen och är kvalitativa och estetiskt hållbara över tid. Vi har arbetat för att exteriör och interiör ska samspela på ett harmoniskt sätt och låter trägolv, kalksten och väggar klädda i askribbor skapa en ljus, varm och ombonad miljö, säger Åsa Krantz, arkitekt och partner på Landén + Krantz som tillsammans med sitt team står för den interiöra gestaltningen.

Möblerna i projektet är noga utvalda och ska hålla kvalitetsmässigt såväl som för ögats slitage vilket bidragit till många klassiska och tidlösa produktval.

– Vi har inte kompromissat i våra möbelval utan har utgått från vad Axis och vi verkligen vill ha. Sedan har vi försökt att hitta en väg dit, vilket vi lyckats med inom en rimlig budget. I det arbetet har vi fått väldigt bra hjälp av Input interiör som arbetat med upphandlingen, berättar Åsa Krantz.

Ett samlande vardagsrum

Det nya huvudkontoret fungerar som arbetsplats för drygt 1 300 personer men utgör också en samlingspunkt för nästintill lika många medarbetare som arbetar i intilliggande byggnader i området. För att välkomna alla har en stor och ljus entré utformats genom vilken reception, restaurang, kafé och olika mötesrum nås.

– I entrén är det många människor i rörelse, hela tiden på väg någonstans. Det talas olika språk och energin här påminner om den på en internationell flygplats, beskrivet Åsa Krantz.

För att skapa en trygg punkt i det annars stora rummet har ett podium byggts upp. Det erbjuder en naturlig vänt- och samlingsplats från vilken man kan betrakta och bli betraktad.

Det bästa av arbetssätt

Arbetsytorna hos Axis domineras av egna kontorsrum, något som följer såväl noggranna analyser av verksamheten som referensgruppernas önskemål.

– En stor del av medarbetarna är ingenjörer. De använder en hel del utrustning i sitt arbete och behöver helt enkelt egna kontorsrum som nästan kan beskrivas som labb, berättar Åsa Krantz.

Utöver kontorsarbetsrum finns också teamarbetsrum och mindre kontorslandskap för dem det passar bäst. Många kompletterande ytor och mötesplatser i byggnaden främjar utbyten och samverkan.

– Vi har plockat det bästa från flera olika arbetssätt och kompletterat med varierande typer av mötesrum med olika sittning, möblering och färgsättning för att skapa omväxling. Här ska det verkligen finnas något som passar alla, säger Åsa Krantz.

I mötes-, konferens- och projektrummen har det varit viktigt med flexibla kontorsmöbler för att tillgodose allas behov.

– Mötesrummen har en fantastisk variation. Höj- och sänkbara bord, vridbara stolar på hjul och stapelbara pallar som gör det enkelt att möblera och flytta om. Därtill finns det mötesrum med fåtöljer som passar bra för avslappnade samlingar. Flexibelt och behovsanpassat, säger Erik Lundqvist, en av de ansvariga från Input interiör som agerat helhetsleverantör i projektet och redan från start stöttat i frågor om produktval, budget, upphandling samt genomfört ett omfattande logistikarbete.

Stärkande miljöer

Som ett komplement till de gemensamma utrymmena och arbetsytorna har många trevliga utemiljöer skapats där skyloungen kan beskrivas som kronan på verket. Miljöerna är öppna för alla och har en stärkande effekt på medarbetarnas hälsa och välbefinnande.

– Det är tydligt att medarbetarna står i fokus här. De bjuds  på det lilla extra. Tillsammans med övriga aktörer hoppas vi att vi har hittat det Axis-specifika i det här projektet med människan i fokus, säger Åsa Krantz.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret