Restaurang Vrå

Det nordiska och japanska formspråket är besläktat, och material som sten, glas och trä har varit hörnstenar i projektet.

På restaurang Vrå njuter gästerna av en kulinarisk och interiör mix av det bästa från västkusten och Japan. Förenat i ett hållbart koncept.

Längst in i en mindre lokal på Clarion Post Hotel i Göteborg har restaurangen, med det passande namnet, Vrå gömt sig. Men efter flera år av kritikerrosade recensioner blev det dags att kliva ut ur hörnet och upp en våning till den stora vackra posthallen, som en gång i tiden utgjorde göteborgarnas lokala postkontor.

I den nya restaurangen kan upp till 90 sittande gäster njuta av en säsongsstyrd meny. Ingredienserna är närproducerade och inspirationen och tillagningsmetoderna kommer från det japanska köket. Vrå erbjuder såväl traditionellt japanska sittplatser, så kallad horigotatsu, som långbord, chambre separée och barplatser.

Restaurangen är designad av Semrén & Månsson och Input interiör har ansvarat för byggprojektledning och för att förverkliga inredningskonceptet som följer restaurangens vision om att vara hållbar i alla led. Här har gedigna och hållbara material använts som dessutom harmoniserar med lokalens fina grundutförande. Intressanta detaljer att lyfta i sammanhanget är de delvis återvunna handgjorda konstglas från Orrefors som ramar in och skärmar av de runda borden och sofforna i restaurangen, eller den lokala graniten från Bohuslän som bland annat används vid tvättceremonin i entrén.

En av restaurangens främsta utmaningar handlar enligt Sara Ewreskär, projektansvarig arkitekt på Semrén & Månsson, om att behålla den intima känsla och integritet som besökare under många år identifierat med Vrå.

– Vi har på flera olika sätt arbetet med att skapa rumslighet för att behålla den småskaliga känslan i en stor lokal. Pergolan, de runda borden som skärmas av med hjälp av glasbrickor och stora vikskärmar hjälper till att skapa rum i rummet.

Det nordiska och japanska formspråket är besläktat, och material som sten, glas och trä har varit hörnstenar i projektet. Samtidigt har byggnadens fina, gedigna grund fått kontrastera mot det japaninspirerade för att skapa en intressant inramning.

– När du närmar dig platsen genom entrén från gatan, är upplevelsen att du rör dig från en ruff och pulserande gränd i Tokyo, med mycket metall och ett öppet kök i nära anslutning till den japanska sittningen. Härifrån tar du dig vidare ut i den stora salen med pampiga fönster, mycket ek och fina fanér. Här gör sig västkusten och havet påmint genom textilernas blå toner.

Vackra lokaler, där historien sitter i väggarna, utgör en perfekt grund för en restaurang och inredning som vill göra avtryck på sina gäster och utmanar samtidigt personerna som arbetar med ombyggnationen. Erik Lundqvist, regionchef på Input interiör, beskriver projektet som allt annat än en standardleverans.

– Det gamla posthuset är kulturminnesmärkt vilket innebär att vi inte får bygga eller förändra ursprunget genom att till exempel borra i golv, väggar och tak. Ingen lätt uppgift då stora delar av inredningen är specialbeställd och platsbyggd. Men tillsammans med Semrén & Månsson har vi arbetat fram kreativa lösningar för att få interiören på plats. Trots hårda restriktioner har arbetet gått smärtfritt tack vare en god relation och dialog mellan oss, kund och arkitekt.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret