Alingsås Kulturhus

En inbjudande läshörna skärmas av innanför den perforerade rosa stålstrukturen.

Alingsås Kulturhus har tummat på principen om det tysta biblioteket och öppnat dörren till ett tillåtande, kreativt och kulturellt vardagsrum för alla.

Biblioteket har nästan uteslutande varit den verksamhet som associerats med Alingsås Kulturhus. Men här finns mer att hämta. För att öppna upp och visa besökarna bredden av kultur som finns i huset genomfördes en rockad signerad kreativitet och hållbarhet.

– Det var viktigt att forma ett samlat kulturhus där de olika verksamheterna synliggörs och kan samverka för att visa på den bredd av kultur som finns här, förklarar Jenny Andersson Höfvner arkitekt på Bornstein & Lyckefors som ansvarat för gestaltning och planering av ombyggnad och inredning.

En tillåtande oas

Det nya moderna Kulturhuset består idag av Alingsås museum, konsthall och stadsbibliotek, kultursalongen Palladium, ungdomsavdelning, samt tillhörande kontorslokaler. Enligt värdegrunden utgör Kulturhuset en tillåtande oas med högt i tak. En spännande och kreativ plats där alla är välkomna. Men hur översätts värdeorden i rumslig form för att införlivas?

– Beskrivningen av en tillåtande plats för skapande, spänning och utmaningar förde våra tankar till en verkstad. En oöm plats med verktyg för att skapa sin egen unika kulturupplevelse. I verkstaden är tåliga material, kreativitet, förändring över tid och aktivitet vardag, säger Jenny Andersson.

Verkstadsidén lockade fram material med robust känsla som plywood, avskärmningsväggar i stål och ett stengolv som tillåter kreativt stök. Avskärmningsväggarna försågs med perforerade hål där information och upplysningar kunde hängas upp likt verktyg i en snickarbod.

Återbruk skapar karaktär

I verkstadsmiljön var det samtidigt viktigt att bryta av och mjuka upp inredningen för att skapa en välkomnande miljö. För att fortfarande behålla den oslipade känslan fick ”loppis” och ”mormors kuddar” stå för inspirationen. Fåtöljer, pallar, bord, diskar och liknande fast inredning specialritades för att spegla visionen. Dessutom har drygt 30 procent av befintlig inredning renoverats och återbrukats. Ett arbete som gav karaktär åt projektet och ekonomiska fördelar för uppdragsgivaren.

– Det finns ingen anledning att kassera fullt fungerade möbler, det tär på våra gemensamma naturresurser och ekonomin. I projektet totalrenoverade vi bland annat bibliotekssystemet. Det var en logistisk utmaning då vi först skulle montera ner systemet, transportera alla delar till lokala lackerare för att sedan montera upp alla delar igen. Även tidsskrifthyllor återbrukades precis som bordsunderreden som fick nya bordsskivor med desktopyta samt stolar som putsades, tvättades och kläddes i nya tyger, säger Daniel Olofsson, projektledare och säljare på Input interiör som hanterat återbruk och leveranser av nyproducerade möbler.

Trots en mix av nytt och gammalt har Alingsås Kulturhus lyckats skapa en helhet som fungerar.

– De gånger det går att använda återbruk utan att göra avkall på helheten ska man utmana sig själv och köra på. Här bidrog återbruket till en galen detalj som i slutändan gjorde Alingsås Kulturhus mer personligt och coolt med stormönstrade, glada och kraftfulla tyger, säger Jenny Andersson Höfvner.

Färger som kommunicerar

För att skapa flöden mellan verksamheterna krävdes även en omorganisation. Konsthallen flyttades ner en våning och verksamhetens ytor effektiviserades när aktivitetsbaserade arbetsplatser infördes.

Även planlösningen och guidningen av besökare i den fysiska miljön har setts över och färger har använts som kraftfulla kommunikatörer. De olika verksamheterna i Kulturhuset har länkats samman genom ett vertikalt tvärsnitt genom byggnaden där kommunikationer som hissar, trappor och in-och-utlåning markerats med gult. Andra funktioner som information och café har markerats med metallramar i olika kulörer som grönt, rosa och turkos.

– Det här är verkligen ett projekt där jag vill lyfta helheten, men om jag måste gå ner på detaljnivå är jag väldigt förtjust i de perforerade stålväggarna. De blev grymt snygga, avslutar Jenny Andersson Höfvner.

 

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.


Warning: simplexml_load_string(): Entity: line 6: parser error : Opening and ending tag mismatch: hr line 5 and body in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): </body> in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): ^ in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): Entity: line 7: parser error : Opening and ending tag mismatch: body line 3 and html in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): </html> in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): ^ in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): Entity: line 8: parser error : Premature end of data in tag html line 1 in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: simplexml_load_string(): ^ in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 326

Warning: usort() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/inputinterior.se/wp-content/themes/input/functions.php on line 332
Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret