Världslitteraturhuset

Barnavdelningen bjuder på en skiftande och rolig miljö. Här finns varierande sittalternativ och en mjuk grön textilmatta som gör att det känns naturligt att snöra av sig skorna vid entrén.

Böcker och bibliotek, en självklar association. Men platsen utgör så mycket mer än en byggnad som förvarar litteratur. Med fokus på det mångspråkiga blir det en mötesplats och viktig samhällsfunktion som bidrar till såväl demokrati som möten över gränser. En plats öppen för alla.

Världslitteraturhuset vid Gamlestads torg i Göteborg är ett tillgängligt bibliotek, i dubbel bemärkelse. Den rostbruna moderna byggnaden passeras varje dag av tusentals resenärer, via både pendeltåg och spårvagn. Hit tar man sig enkelt för att ta del av bibliotekets mångspråkiga utbud. Här finns något för alla, oavsett bakgrund och ålder – böcker, film, spel, ljudböcker och tidskrifter på flera olika språk. Miljön ska kännas modern, trygg och trevlig att vitas i.

– Ett bibliotek måste kännas inbjudande. Här ska både vuxna och barn vilja vara. Det är jätteviktigt för att bibliotekspersonalen ska få rätt förutsättningar att locka, kanske främst unga, till läsning, säger Petra Skoglund på Arkitektbyrån Design som arbetat fram inredningsvisionen för Världslitteraturhuset.

Input interiör har projektlett upphandling, leverans och montering av all lös inredning i projektet. I valet av produkter beskriver Anna Mark-Ljungqvist, projektledare på Input interiör i Göteborg, att kvalitet och hållbarhet har stått i fokus, vilket resulterat i att stora delar av interiören består av svenska och nordiska varumärken.

Småskaligt och tryggt

En välkomnande och hemlik känsla präglar biblioteket. De drygt 1300 kvadratmeterna har fördelats över tre våningar, vilket bidrar till den småskaliga känslan. Att besökare och personal känner trygghet i den offentliga miljön har också varit en viktig faktor att ta hänsyn till i valet av inredning.

– För att skapa överblickbara miljöer har vi jobbat mycket med bokhyllornas höjd. Vi har placerat höga hyllor längs med väggarna och låga hyllor i rummets center. Trevliga sittplatser som känns omslutande bidrar också till trygghet. Den som läser får möjlighet att gå in i sin egen bubbla utan att behöva reflektera över vem som sitter bredvid, säger Petra Skoglund.

Golvmattorna är tongivande för färgsättningen som ramar in de tre våningarna. Färgskalan är bred men dämpad, med en grön textilmatta till barnavdelningen och en gråblå i världslitteraturdelen. I hörsalen, som tar emot 60 sittande personer, ligger en auberginfärgad matta. Färgerna går igen i inredningen och följer med i olika nyanser och toner på till exempel stolar och bordsytorna i linoleum, som ger ett mjukt intryck.

Utforska berättarglädjen

Den livligaste och mest äventyrliga delen av biblioteket är barnavdelningen. Här finns varierande sittalternativ som omslutande fåtöljer, en mysig läsö uppbyggd av madrasser i olika nivåer, ett ovalt berättarrum och ett boktåg där barnens kreativitet och energi kan få utlopp. Den mjuka gröna textilmattan gör det naturligt att snöra av sig skorna och höjer mysfaktorn. En skiftande och rolig miljö långt bortom normen om tysta och stilla bibliotek. I den överblickbara miljön kan föräldrar obekymrat låta barnen upptäcka i eget tempo.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret