Folktandvården Kongahälla

En tandvårdsmottagning är en plats för alla. Den ska kännas trygg, professionell, och välkomnande samtidigt som den ska svara an mot de hårda krav som ställs på miljöer inom vården. För ett lyckat resultat krävs en balansgång mellan estetik och funktion.

Folktandvården i Kungälv centrum har under många år varit en väletablerad och uppskattad mottagning. När verksamheten flyttade till nya lokaler i köpcentret Kongahälla Center för att skapa tillgänglighet och närhet till vårdtagarna, var det därför viktigt att personalen fick vara delaktiga i processen för att kunna plocka med alla positiva värden in i den nya miljön.

– Professionellt men inte sterilt, det var viktigt för personalen att det skulle kännas varmt och välkomnande, säger Karin Tidblom och Malin Ahlgren inredningsarkitekter på ABAKO Arkitektkontor som tagit fram den vision Input interiör varit med och förverkligat.

Fint golv med finess

I en miljö med högt ställda krav på hygien och tillgänglighet kan det vara en utmaning att frambringa värme. Det blir en balansgång mellan funktion och estetik. Något som bland annat kan illustreras i valet av mottagningens golv för allmänna ytor, korridorer och väntrum. Här ville man bidra med karaktär till projektet, och låta värme och omsorg komma fram genom en träkänsla. Vilket man hittade – i en funktionell plastmatta.

– Golvet är en del av färgsättningen, som vi är mycket nöjda med. Det ser ut som ekplankor som lagts ut i en genomgående riktning, men har fördelarna i funktionen av en plastmatta. Behandlingsrummens gråa golv flyter dessutom ihop med mattan på ett snyggt sätt när det möts utan trösklar, förklarar Karin och Malin.

Hålla samman och bryta av

Färgmässigt följer en blå tråd genom projektet. En nyans som är Folktandvårdens identitetsfärg och som skapar igenkänning från Folktandvårdens verksamhet. Den har i sin tur ramats in av färgfamiljer som utmanar i gröna toner och dova blå nyanser för en varmare och mer ombonad miljö. I de 12 behandlingsrummen som främst är gråvita och innehåller behandlingsmöbler poppar den blå färgen till och gör ett avstick från det strikta.

Ett behandlingsrum som sticker ut är det som är anpassat för barn. Här har en miljö som fungerar för barnet, föräldrarna och medföljande syskon skapats. Leksaker, djurmönstrade tapeter, en mjuk soffa och puff från Blå Station frambringar en mysig bubbla där barnen kan slappna av och känna lugn. En win-win-situation som underlättar undersökningen för såväl patienter som personal.

Plats för återhämtning

Ytterligare ett utrymme som bryter av mot övriga ytor är personalrummet. Genom en kreativ möblering, där det går att sätta ihop bord och sittplatser kan rummet fungera för såväl återhämtning som möten och presentationer för upp till 40 personer.

– Här ska det bryta av! Ett jätteviktigt utrymme där vi sprallat till det med flera olika färger och fin belysning. En fondtapet med målade träd har satts upp, färgade armaturer används och olika textilier på stolar, soffor och fåtöljer sätter en mjuk och behaglig känsla i rummet, avslutar Karin Tidblom.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret