En hyllad klassiker

Funktionell och flexibel, och lika föränderlig som den är familjär. I år fyller Stringhyllan 70 år.

När Nils och Kajsa Strinning ritade den första Stringhyllan visste de nog inte att de skapat en modern klassiker som skulle pryda hem i 70 år framöver. Hyllan började dock som något helt annat, nämligen som ett diskställ i slutet av 40-talet. Dåtidens träställ luktade surt efter ett tag och de i metall lämnade rostfläckar på diskbänken. Hemma i köket experimenterade arkitekten Nils och formgivaren Kajsa fram en trådhylla där metalltrådarna belagts med skyddande plast för att inte rosta.

Samma år, 1949, anordnade bokförlaget Bonnier en tävling där man utlyste en sinnrik bokhylla som förutom att bära böcker också skulle vara prisvärd, enkel att montera och lätt att sätta upp på väggen. Med inspiration från diskställets trådhylla skapade paret sin första prototyp på Stringhyllan; ett lätt och luftigt hyllsystem med sidogavlar av metalltråd och flyttbara hyllplan i trä. En enkel men likväl genialisk lösning som belönades med förstapris i tävlingen, och som genast sattes i serieproduktion.

 

 

Internationell succé

Stringhyllan var flexibel och praktisk, den skruvades lika lätt upp som ner, den kunde utökas med fler hyllor och växa till en hel vägg. Succén var ett faktum och hyllsystemet nådde snart internationell status. När den nya FN-skrapan i New York invigdes en bit in på 50-talet var det Stringhyllan som prydde väggarna.

Genom åren fokuserade paret Strinning på att utveckla systemet med nya modeller och tillhörande produkter. Snart fanns String inte bara som hylla utan även som hallbord, vitrinskåp, tidningsställ och skrivbord. Under 70-talet dalade dock hyllans popularitet och efter ett tag slutade den att produceras.

I hemmets alla rum

Det var först några decennier senare som hyllan kom att få sin renässans. Svenska String Furniture plockade upp tråden igen och började tillverka nya varianter av hyllan i monokroma färger, samtidigt som de också relanserade produkter som varit försvunna från marknaden. Och String flyttade åter in i hemmets rum, i köket som kökshylla eller i badrummet som badrumsskåp. Från större förvaringssystem till den lite mindre hyllan String Pocket som också blev Nils Strinnings sista alster. Anpassad efter pocketböcker, men minst lika bra för små prydnader och minnessaker. En mångsidighet och minimalism som fortfarande gör String till en klassiker på väggar över hela världen.

 

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret