Telia satsar på 80 procent återanvänd inredning

När drygt 700 medarbetare flyttar in i Telias nya lokaler i Luleå är det återanvändning och hållbarhet som stått i centrum. Här består cirka 80 procent av inredningen av återbrukade möbler. – Vi kände ett starkt behov av att hantera och ta tillvara begagnade möbler på ett hållbart sätt, säger Tommy Nordström, på Group Real Estate på Telia Company.

I veckan flyttar Telias medarbetare in i sina nya lokaler i Luleå. Arbetet med att fylla de 7 200 kvadratmeterna kontorsyta med möbler och inredning har pågått under flera veckor. Av interiören som nu är på plats i Luleå består drygt 80 procent av återbrukad inredning.

– När vi flyttade verksamheten i Stockholm från Farsta till Solna blev det mycket möbler kvar. Vi kände ett starkt behov att hantera dem på ett hållbart sätt och det var där idén om återbruk växte fram. Projektet har flutit på bra och vi har haft ett stort stöd och engagemang bland våra medarbetare redan från början, vilket känns roligt, säger Tommy Nordström.

Möbler med nya funktioner

Möblerna som återanvänts i projektet är av hållbar och hög kvalitet vilket säkerställer att uppfräschningen och renoveringen de genomgått förlänger livslängden och håller för nya behov. En del möbler har endast snyggats till med nya tyger eller ytor. Andra har genomgått en total makeover och byggts om helt och hållet, fått nya funktioner och en andra chans.

Ökat intresse för återbruk

Återbruksprojektet i Luleå är med sin storlek unikt i Sverige. Och intresset för att ta tillvara på möbler och inredning istället för att kassera och köpa nytt har ökat. Det menar Mille Milehem, COO på Input interiör som hanterat och projektlett återanvändningen och levererat den ombyggda inredningen till Telias kontor.

– Vi ser att intresset för den här typen av återanvändning av möbler växer. Det handlar dels om en ökad medvetenhet bland medarbetare och allmänheten. Vi förväntar oss att företag ska tänka på sin omgivning och miljön. Nyttjandet av jordens begränsade resurser måste bli en del av ett cirkulärt kretslopp – inte en biljett till soptippen, säger Mille Milehem och fortsätter:

– När det handlar om så här stora mängder interiör gör det faktiskt skillnad. Om vi bara ser till de drygt 700 skrivborden och 550 arbetsstolarna som fått en andra chans i projektet innehåller de 30 ton metall, 16 ton trä och tre ton plast. Och då är det bara en liten del av alla möbler i projektet, avslutar Mille Milehem.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret