Änglandaskolan

Arkitekterna har tillsammans med lärare och pedagoger utmanat skolvärldens traditionella planlösning.
Lekfulla former och färger sätter fart på kreativiteten.
Möbler och inredning i hållbara material tål skolmiljöns fartfyllda vardag.

Örebro kommun växer, och för att möta den ökade befolkningen har skolan Navet flyttat sin verksamhet till den större, nybyggda Änglandaskolan. Här introduceras en färgsprakande och flexibel lärmiljö med eleven i fokus.

Den nya Änglandaskolan är ett välkommet tillskott i Örebro kommun, där befolkningen växer stadigt. Med sina fyra våningar gör skolan plats för 525 elever, från förskoleklass till årskurs 6. Byggnaden har utformats av Origo arkitekter som tillsammans med lärare och pedagoger utmanat skolvärldens traditionella planlösning. Klassrum och korridorer har ersatts med hemvister och verkstäder.

– Hemvisterna innebär att eleverna i en årskurs delar på en gemensam yta som består av tre större rum; två klassrumsstora basrum och en studieyta som är större och flexibelt inredd. I stort handlar det om att nyttja lokalerna tillsammans med eleverna och anpassa undervisningen efter dem, säger Annika Billinger, rektor i Navet skola, som flyttar en del av sin verksamhet till Änglandaskolan.

Inredning baserad på pedagogiska val

Skolans struktur grundar sig i tre delar, där möbler, arkitektur och planlösning samspelar med pedagogiska arbetsmetoder och sociala aspekter.

– Med en flexibel lärmiljö går det att tänka på flera sätt. När en sal ser ut på ett visst sätt, hur undervisar vi då? Känner eleverna att vi speglar deras olikheter om stolar och bord ser likadana ut? Vad sänder det för signaler när vi placerar 30 rader av likadana bänkar mot en lärare bakom en kateder? Med en flexibel inredning kan fronten placeras i mitten och eleverna sitta i en cirkel där de också kan bidra till undervisningen, menar Gustaf Brandell, rektor i Navet skola.

Färgstarka intryck

Möbler och inredning har valts ut för att passa den flexibla strukturen, men även för att fungera med den färgstarka palett som Änglandaskolan utgår från.

– Färgsättningen är verkligen något extra med glada kulörer som grönt, turkost, gult och lila. Färgerna finns genomgående på varje plan och blir tydliga markörer för elevernas olika hemvister, säger Eva Hjortsberg på Input interiör som har upphandlat, projektlett, levererat och monterat samtlig inredning till skolan.

­Lika viktigt som att möblerna fungerar med arbetssättet är att de håller över tid och tål skolmiljöns fartfyllda vardag.

­– Mycket av inredningen består av svensktillverkade trämöbler som är närproducerade och hållbara. När allt görs i Sverige vinner vi på det ur miljösynpunkt eftersom vi kapar transporterna, men vi vet också att det är kvalitativa produkter som håller länge och inte innehåller några farliga eller giftiga ämnen, avslutar Eva Hjortsberg.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret