Alingsås Tingsrätt

Zinken löper också som en röd tråd i interiören, bland annat genom att prägla träfronterna på salsmöblerna
För det gedigna hantverket och byggnadens sätt att väcka känslor fick Tengbom 2016 års Plåtpris, ett branschpris som delas ut av PLÅT-seminariet.

Gammalt möter nytt i Alingsås Tingsrätt. Det röda tegelhuset från 1800-talets slut har fått sällskap av en modern tillbyggnad helt klädd i zink.

Tingsrätten i Alingsås utökades med en flygel i tegel under 1900-talets mitt, och ett halvt sekel senare var det dags att bygga ut igen. Den ursprungliga tanken var att återigen bygga i tegel, men Tengbom, som ritat såväl huset som inredningen, hade en annan idé. En tillbyggnad helt klädd i zink blev det iögonfallande resultatet.

Kontrast mellan nu och då

Det nya husets utformning, med både branta och platta tak, har inspirerats av tingsrättens sadeltak och de kringliggande villornas branta takåsar. Zinkplåten var först bara tänkt att användas som tåligt takmaterial, men för att skapa en spännande kontrast till tegelhuset valde Tengbom att låta plåten löpa ner från taket och omsluta tillbyggnadens väggar.

– Ett unikt projekt som har resulterat i ett spännande möte mellan gammalt och nytt, säger Marie Lindahl, projektledare på Input interiör som har levererat all inredning till både tillbyggnaden och den befintliga tingsrätten som renoverades strax efter att de nya salarna stod klara.

– Arbetet pågick i olika etapper, där man skiftade mellan att använda de gamla lokalerna, de nya salarna, samt även baracker beroende på var i byggfasen man befann sig. Ett projekt där vi verkligen fick visa vår förmåga att koordinera och planera eftersom tingsrättens ordinarie verksamhet inte stannade upp.

Rätt miljö för en rättssal

En domstol präglas ofta av stundens allvar där känsliga eller livsavgörande beslut fattas. Önskemålet från Alingsås Tingsrätt var därför en värdig och vacker miljö som inger förtroende i besökaren, vilket Tengbom tog fasta vid när man gestaltade interiören. De nya salarna har en generös takhöjd liknande den stora salen i originalbyggnaden. Stora fönster släpper in dagsljus och bidrar till rymden i rummen. Väggar och golv går i ljust trä, med fast inredning i samma stil. Att investera i hållbar inredning har också varit centralt för Alingsås Tingsrätt.

– Det finns allmänna miljökrav som svenska domstolar måste förhålla sig till, och där har vi på Input interiör bistått i vilka möbler som lever upp till kraven. Alingsås Tingsrätt har verkligen satsat på en hållbar inredning och det märks, avslutar Marie Lindahl.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

    Tack

    Vi återkommer till dig så snart vi kan.

    Till formuläret
    Hoppsan

    Ett fel har inträffat, var god försök igen.

    Till formuläret